Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пам’ять заради майбутнього



Під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з 07.05.2024 року діє книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років. Ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня - точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам'ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними 8 травня, в День пам'яті та перемоги, Україна вшановуватиме кожного, хто боровся з нацизмом. Не менше заслуговують на увагу та пам'ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, діти війни, примусові робітники. Адже війна - це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це - долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.

Для України Друга світова війна - національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. З Україною воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Українська земля була одним із основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.

Обидва тоталітарні режими під час окупації території України здійснювали численні злочини проти цивільного населення - Голокост, масові вбивства та депортації народів. Втрати українців у Другій світовій - близько 8 мільйонів осіб (із них п'ять мільйонів - цивільних та три мільйони військових).     

Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів - нацистського і комуністичного, а також через лицемірну «політику умиротворення» щодо Гітлера провідних країн світу. Тому важливо пам'ятати, що слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху злочинів. Сьогодні світове співтовариство має змогу опертися на той гіркий досвід та історичні уроки для прийняття адекватних безпекових рішень, зокрема щодо російської агресії проти України.

Події тих днів не повинні згаснути в народній пам'яті. А найголовніший меморіал - людська пам'ять, відображена в книгах. У загальному читальному залі бібліотеки представлена книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Пам'ять заради майбутнього».

Книги, альбоми, газетно-журнальні статті, представлені на експозиції, допоможуть більше дізнатися про боротьбу народів світу, зокрема, і українського народу, проти фашизму та вшанувати пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства. Матеріали виставки нагадають суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом і ті втрати та жертви, яких зазнав український народ у роки Другої світової війни; розкриють для широкого загалу сутність війни як лиха, що дорого коштує кожному громадянину і державі, руйнує долі звичайних людей, економіку, культуру країн та звернуть увагу читача на злочинну природу війни...

Сьогодні Україна знову, як і у роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору. Україна є важливим чинником європейської безпеки у протистоянні російській агресії, але ми віримо, що незабаром над нашою Україною знову буде мирне безхмарне небо, і ми, як вільна суверенна незалежна європейська держава в колі європейських держав, зустрінемо День Нашої Перемоги.

         Запрошуємо всіх до перегляду виставки.

 

Оновлено 19-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка