Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Друга Гуцульська сотня Українських Січових Стрільців у інтерпретації Петра Сіреджука



02 травня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки доктора історичних наук, професора і краєзнавця Петра Сіреджука «Друга Гуцульська сотня Українських Січових Стрільців».

Знаменно, що на 28-й сесії Івано-Франківської обласної ради 2024 рік було офіційно проголошено роком Українських січових стрільців. З огляду на це, презентація такого тематичного та важливого видання як «Друга Гуцульська сотня Українських Січових Стрільців», авторства Петра Сіреджука, набуває символічного значення.

Пропонована книжка про Другу Гуцульську сотню УСС в роки Великої війни 1914-1918 рр. написана на основі документальних видань вітчизняної і зарубіжної історіографії, а також із залученням до наукового обігу широкого обсягу до сьогодні не оприлюднених архівних першоджерел. Опираючись на різноаспектну документальну основу, науковець зробив спробу висвітлення участі гуцулів у визвольних змаганнях українців початку ХХ століття у боротьбі з російськими загарбниками.

Модератором дійства виступив відомий український вчений - доктор філософських наук, професор, заслужений працівник освіти України, директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук. Він зазначив, що книга перегукується із сучасними подіями української боротьби за незалежну державу. У час протистояння російській агресії це особливо цінна праця, бо вона демонструє постійну тяглість і прагнення українців до вільного життя у своїй країні.

Цікавими були індивідуальні роздуми та питання від кандидата історичних наук, доцента Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Андрія Королька, кандидата історичних наук, краєзнавця Романа Чорненького, учасниці театру-студії «Жива історія» Тетяни Зарецької та інших.

Доречним доповненням до пропонованої теми стала тематична книжкова експозиція «Краєзнавець з Гуцульщини Петро Сіреджук», підготовлена фахівчинями відділу краєзнавчої літератури.

          На завершення усі охочі мали можливість придбати презентоване видання з автографом.

Світлини

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка