Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різнобарвна таїна пасхальної обрядовості Прикарпаття



1 травня 2024 року напередодні Великодніх свят у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку «Різнобарвна таїна пасхальної обрядовості Прикарпаття», присвячену традиціям відзначення Пасхальних свят в нашій області.

Великдень - це символ чистоти і оновлення, символ порятунку й віри, символ перемоги добра над злом. Він символізує перехід від смерті до життя, звільнення від рабства гріха та перехід до свободи, любові та добра, оскільки це свято завжди нагадує нам, що після терпінь і приниження приходить піднесення і радість, милосердя й воскресіння.

З Великоднем традиційно пов'язана значна кількість народних повір'їв, прикмет і обрядів, які формувалися століттями. Прикарпатські літератори, відчуваючи животворний подих національних традицій, вкладають у свої твори власні уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу.

Страждань багато і, здається, їх не перетерпіти, але Христос вчить нас воскрешати себе мудрістю і терпимістю, вчить перемагати зло спокоєм та добротою, бо що може бути сильнішим за Любов, Віру, Розважність і Слово. Слова вбивають і воскрешають, приносять надію або зневір'я, але треба вміти віднаходити добрі слова, добрі книжки, які б воскрешали й очищували, які б залишалися у серці, нашіптуючи мелодію віри, надії, вдячності, світла, тепла та прагнення змінити світ на краще.

Перед Великоднем у всіх родинах печуть смачні паски та фарбують писанки. За легендою, у цей день навіть сонце довше не заходить, тому в Україні свято Воскресіння називається Великдень. Смертю смерть поправши, Син Божий воскрес для вічного буття. Тому три дні так радісно звучить вітання: «Христос воскрес!» і у відповідь: «Воістину воскрес!»

Щиро вітаємо усіх користувачів бібліотеки зі святом Христового Воскресіння і запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури на перегляд книжкової експозиції «Різнобарвна таїна пасхальної обрядовості Прикарпаття».

Віримо в перемогу добра над злом, віримо в ЗСУ і бажаємо всім миру!

 

Оновлено 16-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка