Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Інформаційна година про Чорнобильську катастрофу



26 квітня 2024 року працівниця відділу економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Ганна Паска провела для студентів-філологів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника інформаційну годину «Чорнобиль – слід трагічних подій», приурочену 38-ій річниці Чорнобильської трагедії.

Бібліотекарка розповіла про одну з найбільших техногенних катастроф в історії людства ХХ ст. - аварію на Чорнобильській атомній електростанції. Під час експерименту на 4-му реакторі сталися два вибухи. Розуміючи, що екологічна катастрофа матиме негативні наслідки для комуністичного режиму, радянське керівництво обрало курс на її замовчування. Перше офіційне повідомлення про аварію з'явилося тільки через 36 годин після вибуху.

Чорнобиль став символом безмежної мужності багатьох тисяч українців - пожежників, персоналу станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які жертвуючи своїм життям відправились ліквідовувати наслідки вибуху на четвертому реакторі ЧАЕС.

Сьогодні українцям знову доводиться протистояти ядерному тероризму країни-агресора. З 24 лютого до 31 березня 2024 р. окупанти утримували ЧАЕС. Досі під їхнім контролем знаходиться Запорізька атомна електростанція. Щодня над ядерними реакторами пролітають російські ракети, дрони, які ставлять під загрозу ядерну безпеку України і світу.

Ганна Паска представила студентам першого курсу спеціальності «Філологія (українська мова і література)» добірку книг із фондів ІФОУНБ ім. І. Франка, що висвітлюють трагічні події аварії на ЧАЕС. Це, зокрема, праці С. Плохія «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи», О. Купрієнко «Чорнобильська хроніка. Люди», а також видання «Чорнобиль: пам'ять жива» та «Ті, хто пройшов крізь вогонь і радіацію», які містять спогади ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та ін.

Також вона запросила майбутніх спеціалістів ознайомитися з книжковою виставкою-реквієм «Чорнобиль гірким спомином стукає в наші серця», яка розгорнута у відділі економіко-виробничої літератури головної книгозбірні.

На завершення зустрічі бібліотекарка зазначила, що знання своєї історії, свого минулого дозволить запобігти повторенню в майбутньому помилок, які колись призводили до трагічних подій і наслідків.

 

Оновлено 06-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка