Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ганна Черінь: Ми не розлучалися з тобою, Україно



26 квітня 2024 року у відділі абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрили книжкову виставку-презентацію доволі відомого імені української поетеси, прозаїка і літературної критикині в еміграції Ганни Черінь.

Галина Грибінська, псевдонім Ганна Черінь, народилася 29 квітня 1924 р. в місті Києві. В час Другої світової війни, перервавши навчання у Київському університеті ім. Т.Г. Шевченка, майбутня письменниця, яка вже тоді робила обнадійливі перші кроки в літературі, опинилась у Німеччині, звідкіля їй більше не судилося повернутися на Батьківщину.

У 1950 році разом з дитиною переселилась у США, закінчила факультет лінгвістики Чиказького університету, згодом здобула другий диплом за спеціальністю «бібліотекар». Очолювала при бібліотеці Чиказького університету відділ міжнародного обміну з закордонними бібліотеками, зібрала тут велику колекцію україністики, намагалась встановлювати обмін книжками з українськими бібліотеками.

Ганна Черінь - авторка статей, оповідань, подорожніх нарисів і творів у жанрі дитячої літератури. Найвищі почуття письменниці - завжди з Україною. Вона за довгі роки видала біля півсотні створених її великим талантом і виданих власним коштом унікальних книг. Стільки ж видано і музичних творів на її слова та шість книг про творчість письменниці.

На книжковій виставці «Ми не розлучалися з тобою, Україно» у відділі абонементу експонуються збірки письменниці, зокрема: «Травневі мрії», «Батько нашого народу», «Смійтесь зі мною», та «Смійтесь зі мною знов», «Їдьмо зі мною», «Листи до Лицаря», лірична  збірка «Меандри», в яких висвітлюються найрізноманітніші аспекти життя: вболівання за долю України, її сьогодення і майбутнє, враження від подорожей, різноманітні замальовки.

Запрошуємо усіх, кого зацікавила особистість Ганни Черінь, відвідати виставку-презентацію «Ми не розлучалися з тобою, Україно».

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка