Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники та усиновлювачі



17-19 та 22-24 квітня 2024 року згідно річного плану роботи Івано-Франківського обласного центру соціальних служб на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося чергове навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники та усиновлювачі.

Івано-Франківський обласний центр соціальних служб здійснює системну роботу щодо впровадження сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це особливо актуально в час російсько-української війни в Україні, коли дуже багато дітей втратили батьків, залишились сиротами через військові дії.

З цією метою проводиться шестиденний навчальний семінар-тренінг для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, усиновлювачі, який веде Надія Герасимів, головний спеціаліст обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Основною метою навчання є формування усвідомленого рішення батьків щодо створення прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, підготовка до здійснення функцій прийомних батьків, батьків-вихователів шляхом формування необхідних сфер компетентності.

За допомогою інформаційних повідомлень, рольових ігор, дискусій, аналізу ситуацій кандидати у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники вдосконалювали вміння формувати та підтримувати гармонійні доброзичливі стосунки в сім'ї на засадах партнерства, взаєморозуміння, поваги і любові, використовувати різноманітні форми, методи організації сімейного дозвілля.

А ще опрацювали такі питання як історія та сучасний стан розвитку сімейних форм виховання в Україні; сфери компетентності прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників; важливість батьків та сім'ї для розвитку дитини; причини переміщення дитини з сім'ї; подолання у дитини почуття втрати; повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; задоволення потреб дитини й формування її прив'язаностей; зміст і методи сімейного виховання; роль сім'ї у розвитку індивідуальності, підтримці самооцінки й культурної ідентичності дитини; планування стабільності життя дитини та сім'ї; соціальне супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу; оцінювання потенціалу батьків та потреб дитини; юридичні аспекти функціонування прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу тощо.

Цікавий та пізнавальний матеріал учасники заходу знайшли на книжково-ілюстративній виставці «Для вас, прийомні батьки», яку вже традиційно організували працівники відділу загального читального залу. Зокрема, на виставці представлені такі видання як «Підліток: як йому допомогти», «Пізнай себе», «Психологічний супровід школярів», «Психологічні заняття з дошкільнятами», «Робота психолога з батьками», Н. Дятленко «Самоповага дітей», В. Пілецький, Л. Возняк «Соціальна психологія», Г. Полякова «Психологічний довідник вчителя», Е. Помиткін «Психологічне забезпечення духовного розвитку дитини», В. Рибалка «Психологічна профілактика суїцидальних тенденцій проблемної особистості», Л. Широкорадюк «Лихослів'я у шкільному середовищі: профілактика і корекція», В. Шульга «Корекція вчинків підлітка» та ін.

Надіємось, що в прийомних батьків вистачить любові, вмінь, навиків і терпіння та навчать дітей самореалізуватися, більше посміхатися, любити й поважати людей.

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка