Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гостьова лекція «Проєктний менеджмент у сучасних бібліотеках: ключ до ефективного функціонування»



23 квітня 2024 року в межах співпраці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.) з Інститутом гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ (директор – Дзвінчук Д. І.) на кафедрі документознавства та інформаційної діяльності заступниця директора обласної книгозбірні Жирик Л. І. провела гостьову лекцію для студентів-маґістрів на запрошення доцента кафедри Демчини Л. І. Темою обговорення був «Ґрантовий менеджмент сучасної бібліотечної установи». Відповідальна за організацію онлайн заходу – Лаба О. В., доцент кафедри.

В рамках постійного стрімкого розвитку сучасних бібліотек, проєктний менеджмент стає необхідним інструментом для досягнення мети забезпечення максимально ефективної роботи. Разом зі студентами під час лекції обговорили питання проєктного менеджменту у сучасній бібліотеці, де їм було представлено основні концепції, методи та важливість цього підходу для розвитку бібліотечної галузі на прикладі ґрантової діяльності ІФОУНБ ім. І. Франка..

Лекція розпочалася з обговорення того, що сучасні бібліотеки вже не обмежуються лише зберіганням та поширенням інформації, але стають центрами інновацій та культурного розвитку у своїх спільнотах. Проєктний менеджмент дозволяє бібліотекам ефективно реалізовувати ідеї та проєкти, спрямовані на розвиток та вдосконалення сервісів для користувачів.

Під час лекції були розглянуті основні аспекти проєктного менеджменту, включаючи формулювання цілей та завдань проєкту, розподіл ресурсів, планування та контроль за виконанням робіт. Студенти ознайомилися з різними методами та інструментами, такими як Гант-діаграми, SWOT-аналіз, а також вивчили особливості роботи в команді та ефективного управління проєктом.

В контексті бібліотечної справи проєктний менеджмент стає ключовим фактором для успішного впровадження нових сервісів, оновлення інфраструктури та залучення спонсорів та партнерів. Студентам було представлено конкретні приклади реалізації успішних проєктів, які дозволили покращити обслуговування користувачів та розширити сферу діяльності бібліотеки. Це й партнерський центр «Вікно в Америку», який ефективно діє вже 20 років; проєкт «Мова. Культура. Німеччина», спільний з бібліотекою Goethe-Institut в Україні; співпраця з Воєводською публічною бібліотекою ім. Е. Смолки, м. Ополе, Республіка Польща; співпраця з громадськими організаціями міста та області.

Лекція про проєктний менеджмент у сучасній бібліотеці велася в інтерактивному форматі, виявилася надзвичайно корисною та пізнавальною для студентів, які цікавляться розвитком бібліотечної галузі. Вони отримали важливі знання та інструменти, які допоможуть їм у подальшій кар'єрі у сфері бібліотечної справи та культурного менеджменту. Важливим висновком лекції було те, що проєктний менеджмент відкриває нові можливості для інновацій та зростання сучасних бібліотек, допомагаючи їм стати відкритими та адаптивними до змін у сучасному інформаційному середовищі.

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка (директор - Бабій Л. В.) висловлює щиру подяку Дзвінчуку Дмитру Івановичу, Професору кафедри публічного управління та адміністрування, директору Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ, за співпрацю з обласною книгозбірнею! Щиро вдячні Вам і Вашому колективу за віддане керівництво, за Ваше тепле відношення та за те, що ви завжди ставите інтереси нашої спільної місії на перше місце. Нам дуже приємно мати можливість співпрацювати з вами, і ми прагнемо до подальших досягнень у нашій спільній роботі.

 

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка