Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Щедрі подарунки у Всесвітній день книги



19 квітня 2024 року напередодні Всесвітнього дня книги та авторського права до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з книжковими подарунками завітали професор, доктор історичних наук, декан факультету туризму ПНУ імені Василя Стефаника Володимира Великочий та заслужена вчителька України, членкиня Національної спілки письменників України, депутатка Івано-Франківської обласної ради (ВО «Свобода») Оксана Тебешевська.

Уже не вперше обласна книгозбірня краю щиро дякує нашим авторам за щедрі та цінні книжкові подарунки, оскільки такий жест засвідчує не лише всеохопну любов до книги та її потенційних читачів, а й певним чином засвідчує повагу та увагу до роботи бібліотеки як важливої одиниці формування культурного простору нації. З іншого боку, нові книжки констатують той факт, що попри війну та низку трагічних подій, художнє слово та наукова думка усе ж існують і формують якісний книжковий ринок.

Яскравим доказом цього є спільна монографія докторів історичних наук Володимира Великочого та Олександра Реєнта «Українська революція: сучасний вітчизняний історіографічний дискурс». У центрі наукового дослідження перебуває феномен визвольних змагань України, який автори поставили собі за мету розглянути як явище соборницького характеру, що мало призвести до відродження української державності в межах етнічних кордонів, надання всьому українському народові, до того розділеному чужинськими державними межами, статусу суверенної української нації, повноцінного суб'єкта міжнародної політики. Окрім цього, науковці запропонували базову концепцію революційних процесів на всіх українських етнічних землях як єдиного процесу. Наукова студія опирається на раніше оприлюднені історичні розвідки, фахові статті, апробовані як у наукових, так і освітніх колах. Поява у науковому дискурсі такої монографії має значення не лише винятково з теоретико-філософського чи історіософського погляду, а й з позиції на те, як розвиваються події сучасної російсько-української війни.

Книжка Оксани Тебешевської «Ольга-Олександра» присвячена 140-річчю від дня народження відомої української письменниці, народної учительки, активної організаторки жіночого руху в Галичині Ольги Дучимінської. Слід додати, що пропонована книга є другим доповненим виданням, до якого увійшли нові факти та відомості про відому письменницю. Із структурного погляду вона складається з поеми «Ольга-Олександра» та есею «Мої дороги до Ольги Дучимінської».

Композиційно поема складається із двохсот строф, що формують собою двадцять розділів про історію життя письменниці-страдниці з ніжно-полум'яною душею і безмежною закоханістю в Людину та Природу. Оксана Тебешевська у викристалізуваній поетичній формі представляє для свого читача життєву дорогу своєї героїні, переплетену з радощами дитинства та юності, з колючими дротами Сибіру й постійними переслідуваннями совєтського режиму, з поетичною і прозовою творчістю та з невтомною громадською роботою.

Друга частина втілена в есеї «Мої дороги до Ольги Дучимінської», у якому авторка розповідає про власні шляхи осягнення та розуміння неординарної постаті письменниці, а також пропонує фрагменти відзначення 140-річчя авторки у Голинському ліцеї, відвідування ліцею імені Ольги Дучимінської в селі Тяпче, що на Долинщині.

Сподіваємося, що подаровані книги, які з доброї волі авторів поповнили фонди ІФОУНБ ім. І. Франка, стануть у нагоді усім зацікавленим, активізують увагу до визначних подій нашої історії та її знакових особистостей, які доклалися до формування нашої ідентичності та суверенності.

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка