Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація роману «Вдома чекає Марко» Галини Лицур-Щадей в обласній бібліотеці



16 квітня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація роману «Вдома чекає Марко» письменниці з м. Долини Галини Лицур-Щадей. Модераторка – Ольга Гнатковська, мисткиня та волонтерка.

Галина Лицур-Щадей народилась і живе на Прикарпатті. Закінчила журфак Львівського національного університету імені Івана Франка. Працювала журналісткою. Понад двадцять років веде підприємницьку діяльність. У 2019 році вийшла дебютна книжка «Таке життя». Збірка оповідань відзначена літературною премією імені Ірини Вільде та премією імені Олеся Гончара

Сьогоднішня презентація, завдяки чудовому модеруванню мисткині та волонтерки Ольги Гнатковської, відбулась у вигляді зворушливого, емоційного спілкування. Присутні змогли ближче познайомитися з авторкою, яка розповіла багато цікавого про свій дебютний роман, розкрила таємницю, як з'явилася його назва, як писалась та видавалась книга, як виникла ідея її написання, з кого змальовувала героїв, відповіла на питання: «З чого складається жіноче щастя? Чому такий фінал книги? Чи є в історіях героїв книги щось автобіографічне? Чи існують їх реальні прототипи?» та інші.

«Роман писала два роки. Правда, пів року з цього часу мала перерву. Не знаю чому, мабуть, відбувалися якісь внутрішні трансформації. Після цієї паузи з'явилося відчуття, що текст пише вже інша авторка. Там, у романі, дорослішала героїня, тож авторка, мабуть, також дорослішала».

Презентований роман «Вдома чекає Марко» - це історія про дитинство і дитячі травми, які резонують в дорослому віці, про дружбу і кохання, про пошуки свого місця в житті. А також про спробу відчути щастя на доторк.  Основний меседж книжки, за словами Галини Лицур-Щадей, «це ...пошук і віднайдення себе. Бо найскладніше у цьому світі не те, щоб не мати друзів, родини чи роботи, а не мати власне себе. І жити своє життя, не відкладаючи його на завтра, на «з понеділка», на невизначене колись. Уміти бути з собою, і бути щасливою, бо тоді й з іншими можна бути щасливою».

Було на презентації і чимало родзинок: роботи художниці Вероніки Драпак, якими ілюстрована презентована книга та серія художніх робіт за мотивами книги художника та скульптора Богдана Фреїва, літературно-музична композиція за текстом книги у виконанні Галини Курус та Соломії Лицур, чудове прочитання уривку з роману Олексієм та Ольгою Гнатковськими, частинка обряду вінкоплетіння у виконанні етногурту з м. Долина «Афини» (керівник Галина Курус), у складі якого співає наймолодша учасниця, переможниця дитячого Євробачення Анастасія Димид.

Усі присутні цікавої зустрічі мали можливість привітати Галину Лицур-Щадей з виходом дебютного роману. Теплі слова лунали з вуст гостей - художниці, авторки ілюстрацій та обкладинки книги Вероніки Драпак, отця Дамʼяна Кастрана, краєзнавців, очільниці Союзу українок (м. Івано-Франківськ) Марії Вуянко, родичів і друзів авторки.

Директорка обласної бібліотеки Людмила Бабій висловила вдячність авторці Галині Лицур-Щадей за почуття і глибину, які вона вклала у свій роман, а залюбленій в книжки модераторці літературної події Ользі Гнатковській - за душевне, емоційне, щире спілкування. Вона зазначила, що самобутній етногурт «Афини» яскраво продемонстрував народні традиції Бойківщини, а відтворення сторінок роману у виконанні заслуженого артиста України Олексія Гнатковського та його дружини вразило усіх присутніх щемкою чуттєвістю.

  Усі охочі мали можливість придбати книжку авторки з автографом та традиційно зробити світлину на пам'ять.

 

Світлини

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка