Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Фіцалович: «Уклоняюсь піснею Вкраїні»



Шановні читачі, пропонуємо Вашій увазі нове унікальне видання – збірку вокально-хоро¬вих творів «Уклоняюсь піснею Вкраїні» (до 100-річчя від дня народження композитора, виконавця і педагога Івана Фіцаловича), яке презентувалось Михайлом Савкою в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка і подароване ним для фонду відділу літератури з питань мистецтва.

Пропонована збірка вокально-хоро­вих творів «Уклоняюсь піснею Вкраїні» належить Іванові Фіцаловичу - видатно­му подвижнику культури, який поєднав у собі дар музиканта-віолончеліста, ком­позитора, педагога і громадського діяча. Упорядниками цього видання є Михайло Савка, керівник хорів «Лебедина вірність» та «Наша пісня», вчитель музичного мис­тецтва вищої категорії, методист та Андрій Савка, керівник оркестрів хорів «Лебедина вірність» та «Наша пісня», кандидат мистецтвознавства.

Іван Фіцалович як композитор, виконавець і педагог відіграв значну роль у розвитку культурно-мистецької діяльності на Прикарпатті та Галичині. Його музика ґрунтується на народній пісні. Композитор називав фольклор своїм фундаментом, себто осно­вою, уважно її вивчав, оскільки вона є від­лунням творчості нашого народу.

Збірник «Уклоняюсь піснею Вкраїні» познайомить музичну громад­ськість України з вокально-хоровими творами І. Фіцаловича, які, сподіваємось, матимуть практичне застосування у діяльності професійних, аматорських колективів, регентів церковних хорів, окремих виконавців, а також музичних навчальних закладів. Сюди увійшли вокально-хорові твори, де зібрані воєдино оригінальні, духовні, народні та авторські обробки (аранжування) відомих авторів: Б. Юрківа, Д. Циганкова, В. Лісовода, Н. Вахнянина, о. В. Стеха, о. В. Матюка, о. Й. Кишакевича  та ін. Твори згуртовані і упорядковані за розділами у супроводі фортепіано та а сарреllа. Більша частина цих творів надрукована вперше.

Сподіваємось, що це видання стане у пригоді шанувальникам хорового співу і широкому колу регентів церковних хорів, як славитимуть Господа Бога, Пречисту Діву Марію та Україну в піснях. Збірка стане невід'ємною частиною національної музичної культури, адже адресований залюбленим в українську пісню, музику, слово...

Тож запрошуємо до нашої бібліотеки усіх зацікавлених для більш детального ознайомлення з виданням.

 

Фіцалович І. Уклоняюсь піснею Вкраїні : вокально-хорові твори / упорядники М. Савка, А. Савка ; [музичний редактор А. Дейчаківський ; автор передмови М. Савка]. - Івано-Франківськ : Місто НВ, 2023. - 186 с.

 

Оновлено 19-02-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка