Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Микола Кугутяк «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації»



Пропоноване до прочитання та осмислення монографічне дослідження «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації» репрезентує собою хронікальні аспекти втілення євангелізаційних процесів на теренах Галицького Прикарпаття, розкриває проблеми формування і розвитку монастирської традиції давнього Галича-Крилоса ХІІ–XVIII століть, духовну і просвітницьку місію чернецтва, його роль у системі єпископської і митрополичої Галицької катедри.

Загалом за 170 років вивчення монастирської проблематики давнього Галича археологами й істориками була проведена масштабна дослідницька робота з різноманітних аспектів заданої теми. Разом з тим варто зазначити, що вона більшою мірою володіла фрагментарним характером.

Духовні, культурно-історичні, антропологічні та соціально-економічні аспекти чернечої традиції Галича-Крилоса ХІІ-XVIII століть до сьогодні не стали предметом спеціального комплексного вивчення. Загалом на це й націлена ключова мета пропонованого видання - означити, хоча б штриховано, низку важливих завдань, які пов'язані з визначенням масиву джерел з історії Давнього Галича, окреслення проблем історіографічного характеру, з'ясування основних шляхів поширення християнства на Прикарпатті й роль у ньому чернецтва, виокремлення основних форм галицького аскетичного подвижництва, розкриття окремих аспектів історії катедрального Успенського монастиря та інших обителей Крилоської гори тощо.

Окремим аспектом розглянуто спроби дослідження чернечого феномена Крилоської гори, скельно-печерні обителі й монастирі ближніх околиць давнього Галича. Важливою ознакою видання є публікація документів з історії чернецтва Галича-Крилоса.

Видання розраховане на істориків, релігієзнавців, культорологів, етнологів та усіх, хто цікавиться історією та культурою Давнього Галича.

Кугутяк М. Монастирі давнього Галича - духовні обереги української нації / М. Кугутяк. - Івано-Франківськ : Манускрипт-Львів, 2023. - 792.

 

Оновлено 19-02-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка