Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творча зустріч і відкриття експозиції живопису Марії Вайно в обласній книгозбірні



26 березня 2024 року у літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася творча зустріч та відкриття експозиції живописних картин «…невідома й відома Марія Вайно…» прикарпатської письменниці, кінодраматургині, сценаристки, перекладачки Марії Вайно.

Відкрила мистецьке дійство директор ІФОУНБ ім. І. Франка, заслужена працівниця культури Людмила Бабій, яка представила присутнім гостю мистецької вітальні та звернула увагу на книжкову виставку «... відома Марія Вайно» з фондів обласної книгозбірні, яка розкрила літературний талант письменниці. Людмила Василівна наголосила, що «талановита людина є талановита у всьому», тому сьогодні ми маємо можливість споглядати художні роботи п. Марії і захід має бути цікавим, динамічним і продуктивним.

Модератором мистецької події виступила літературознавиця, кандидатка філологічних наук, доцентка Марта Хороб, яка в своєму вступному виступі сказала, що Марія Едуардівна є великим майстром слова, неординарним митцем, харизматичною особистістю, має своє бачення, власну манеру самовираження.

Відкриття  експозиції художніх полотен п. Марії - це ще одна грань таланту мисткині. Художні полотна виконані Марією Вайно в техніці акварель, пастель, олійний живопис. Всі роботи, а їх 36, Марія Едуардівна створила за коротких 8 місяців. А надихнули її творити в цій мистецькій площині роботи  досвідченої майстрині  живопису і кераміки, членкині Національної спілки художників України Марії Корпанюк. І саме це захоплення рятувало її від важких реалій сьогодення, від самотності. Авторка щиро сподівається, що її роботи і для когось стануть арттерапією, допоможуть зберегти ментальне здоров'я у час російської агресії.

Мистецький захід поділявся на три блоки: Марія Вайно - художниця; Марія Вайно - письменниця, перекладачка, кіносценаристка, відеографиня; Марія Вайно - громадська діячка, волонтерка. Кожен з цих блоків був наповнений щирими, емоційними виступами гостей заходу, які ділилися своїми враженнями від багатогранності таланту Марії Едуардівни Вайно.

Вдалим доповненням до творчої зустрічі стала відеопрезентація з фрагментів авторської програми Марії Вайно «Вмикайтеся - поговоримо», під час якої присутні переглядали інтерв'ю з відомими талановитими краянами.

На творчу зустріч з Марією Вайно завітали представники влади, відомі митці та громадські діячі краю, письменники, науковці, а також друзі п. Марії.

Своїми враженнями від виставки поділилися: начальниця управління культури, національностей та релігії ОВА Тетяна Бойко; міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків; академік, письменник, вчений, педагог, теоретик української літератури та етнокультури, академік АН ВШ України Володимир Качкан; професор кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Губаль; доцент кафедри методики викладання  образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, заслужений художник України Василь Корпанюк; український майстер художньої обробки дерева, іконопису та малярства, член НСХУ, член Спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Дмитро Сивак; художник, член НСХУ Мирослав Аронець; директор музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець; літературний критик, літературознавець, голова обласного осередку НСПУ, голова громадської організації «Товариство письменників і журналістів ім. І. Франка» Євген Баран; режисерка, заступник голови обласного осередку НСКУ Ольга Терешкун; майстриня художньої кераміки, живописець Тетяна Мурафа; директорка кінотеатру «Люм'єр» Лідія Шкрібляк.

Було відмічено також, що важливим аспектом діяльності Марії Едуардівни є заснування ГО «Імпресія», яка опікується Всеукраїнським літературним конкурсом малих прозових форм ім. Василя Стефаника, а також вносить дещицю допомоги на дрони для наших воїнів ЗСУ через волонтерську організацію "Калуські бджілки", представники якої також приїхали привітати п. Марію з відкриттям виставки.

 На завершення мистецького свята гості мали можливість поспілкуватися з авторкою та придбати  книги та художні полотна, зробити фото на згадку про мистецьку подію.

Бажаємо Марії Едуардівні міцного здоров'я. Вдячні за багаторічну співпрацю з нашою книгозбірнею.

Запрошуємо усіх бажаючих на перегляд картин.

Виставка діятиме в мистецькому залі до 09 квітня 2024 року.

 

Біографічна довідка

Марія Вайно народилася 1956 року на Галичині. Виросла в місті Калуші на Івано-Франківщині. Закінчила Чернівецький національний університете ім. Юрія Федьковича. Отримала фах філолога за спеціальністю: українська мова та література.

Працювала вчителем, старшим викладачем Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на кафедрі документознавства та інформаційної діяльності; постійно співпрацювала з видавництвами як літредактор; у Києві була літредактором, а згодом редактором на Першому національному телеканалі. Донедавна викладала у ННІМ Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника  сценарну майстерність.

Членкиня Національної спілки письменників України, членкиня Національної спілки кінематографістів України (як кіносценаристка), членкиня правління Національної спілки кінематографістів України, відповідальний секретар Івано-Франківської організації НСПУ.

Нині - автор 21 видання, серед яких збірки поезії, прози, навчальний посібник «Сценарна майстерність» у 2-х книгах.

Лавреатка міської премії ім. Івана Франка в галузі літератури, обласної премії ім. Василя Стефаника, міжнародної премії ім. Пантелеймона Куліша, нагороджена медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям», двічі лауреатка Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» та лауреатка Всеукраїнського конкурсу ім. Григора Тютюнника.

З 2015 року - вільний письменник, кіносценарист, Script Doctor .

Малює з літа минулого року.

Мешкає в місті Івано-Франківську.

Світлини

https://www.youtube.com/watch?v=46C46lZFRRY
Художня виставка письменниці Марії Вайно (ОТБ «Галичина»)

https://www.youtube.com/watch?v=_F1NNi-WHKg
Мистецький доробок: Письменниця Марія Вайно презентувала свою першу художню виставку (402-й канал)

https://www.youtube.com/watch?v=0NMjfPLhWF0

Письменниця Марія Вайно опанувала художнє мистецтво (ТРК «Вежа»)

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка