Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книжкові подарунки від Івана Монолатія



26 березня 2024 року з ініціативи кандидата історичних наук та доктора політичних, професора, академіка Академії наук вищої школи України, дійсного члена Наукового Товариства імені Т. Шевченка Івана Монолатія фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнилися новими книгами: «Чернівці – Берлін – Світи… (Юрій Ковтун, Леся Щербанюк), «Вулиця українська: мандрівка у часі» (авторка проєкту – Леся Щербанюк), «На шляху поступу ми лиш каменярі…». Українська літературна інтелігенція в суспільно-політичному житті Галичини й Буковини (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) (Микола Гуйванюк).

Кожне видання представляє собою цікавий та багатогранний аспект культорологічних, художньо-документальних та наукових втілень, які зацікавлять як окремих дослідників із локальної сфери, так і широке коло читачів та поціновувачів.

У художньо-документальному виданні «Чернівці - Берлін - Світи...» (Юрій Ковтун, Леся Щербанюк) автори повертають із забуття історії трьох поколінь чернівецької родини Іппенів, на долі яких цілковито відбилася історія кінця XIX-XX століть зі злетами та гіркими й почасти трагічними подіями. Розповідь буде про Ізраїля Іппена, власника бакалійної крамниці на неіснуючій нині площі Alter Markt (Старий ринок) або Herzl-Platz(Площа Теодора Герцля) в єврейському кварталі Чернівців, та його сина Вільгельма Іппена - успішного комерсанта і видатного діяча єврейської громади Чернівців, голову товариства «Морґенройт». Йтиметься і про Ірму Іппен - дружину Вільгельма, що привнесла в життя родини величезний пласт німецької культури, жагу знань та європейське виховання. Третє покоління складалося зі старшого сина Отто, відомого як Ян Черняк, співробітника Головного розвідувального управління Червоної армії у 30-40-х роках XX століття, середнього сина Фелікса, лікаря, що загинув у 1937 році у лавах польської інтербригади, захищаючи республіканську Іспанію від сил реваншу, та наймолодшої з дітей - Гелли, за фахом біохіміка, яка була вислана разом з батьками до Сибіру у червні 1941 року, проте не зламалася та зуміла вибороти право на чесне ім'я для репресованих батьків, подолавши для цього складний і тернистий шлях. Ця книга про силу тяжіння до рідного міста і всього, що з ним пов'язано. Видання розраховане на дослідників-краєзнавців, та насамперед - всіх небайдужих, які не втомлюються зберігати пам'ять про тих, що будували, творили та прославили наше минуле у світах.

Книжка «Вулиця українська: мандрівка у часі» (авторка проєкту - Леся Щербанюк) - описує історію про одну із найдавніших і найпривабливіших вулиць середньомістя Чернівців. Тут пліч-о-пліч, як і самі будинки, жили люди, різні за своїм суспільним, національним походженням, за родом занять та уподобаннями. Але було це спільне проживання злагодженим, підпорядковане якимсь давно виробленим, генетично закарбованим та успадкованим правилам безконфліктного співіснування і творчої праці на благо рідного міста та його мешканців.

Монографія Миколи Гуйванюка «На шляху поступу ми лиш каменярі...». Українська літературна інтелігенція в суспільно-політичному житті  Галичини й Буковини (кінець ХІХ - початок ХХ ст.) розкриває процес становлення соціального походження та структуру української літературної інтелігенції Галичини й Буковини наприкінці XX-XX ст. У ній розглянуто діяльність літераторів у захисті економічних та соціальних інтересів українського населення Галичини і Буковини, показано їхній вплив на суспільно-політичне та релігійне життя регіону. Пропонована монографія фактично є антологією історико-біографічних портретів М.Черемшини, В.Стефаника, В.Будзиновського, М.Павлика, І.Франка та багатьох інших діячів. Автор створив своєрідний колективний портрет тогочасної української літературної інтелігенції, показав їхній вплив на суспільно-політичне та релігійне життя регіону, а також їхню діяльність у захисті економічних і соціальних інтересів українського населення Галичини та Буковини. Робота над працею тривала більше 10 років. Загалом було використано близько 2000 літературних джерел.

Завдяки безкорисливому подарунку від Івана Монолатія читачі головної книгозбірні області мають непересічну можливість ознайомитися із пропонованими виданнями, почерпнути для себе корисну інформацію, натрапити на важливі факти, а, можливо, знайти у них поштовх до власних наукових звершень.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка