Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Літературне краєзнавство в дії



22 березня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках проєкту «Літературне краєзнавство» («жива» зустріч із письменницею) та з нагоди Національного тижня поетичних читань, який ініціював Український інститут книги, відбулася зустріч учнів Тязівської гімназії із прикарпатською поеткою, фахівчинею відділу краєзнавчої літератури Іриною Фотуймою.

У невимушеній атмосфері юні поціновувачі поетичної творчості мали можливість послухати найновіші ліричні строфи молодої авторки, висловити свої думки з приводу почутого, задати тематичні питання, прочитати свої улюблені рядки або ж просто мовчки вслухатися у ритмічний звук віршованого мовлення.

Поміж віршами і моментами схвильованої мовчанки Ірина Фотуйма розповіла присутнім про те, як з 2022 року практично змінила тематичний вектор художнього слова. Згодом помітила, що поезія, яка писалася після повномасштабного вторгнення, доволі пряма і позбавлена художньої гри, алюзій, метафоричності чи інших поетичних прикрас. Це поезія емоційного факту. Саме тому вона для більшості сучасних поетів, які літературно осмислюють події воєнного лихоліття, слугує своєрідною формою щоденникових записів, за якими можна пригадати і що саме відбувалося, і свій стан, і свої швидкі рефлексії на події. Часто такою формою спонтанної рефлексії стає вірш, який відразу викладається на сторінці в соцмережі. Тут він відразу отримує й аудиторію, і відгук, і поширення.

Тиждень поезії добігає до кінця. Але за те ми поезію й любимо, що вона немає конечності й залишається актуальною завжди: у будь-який день, будь-яку пору року, погоду та настрій. Щодо останнього, то головне правильно обрати, що саме і коли читати. У віршах можна знайти радість, коли сумно; з віршами можна розділити свій спокій і гарний настрій; з віршами можна вести довгі вечірні розмови.

Дякуємо вчительці Тязівської гімназії, керівниці літературного гуртка, поетесі Наталії Королевич за співпрацю, активну участь в соціокультурних заходах обласної бібліотеки та залучення своїх вихованців до читання.

І як же добре, що книг із поезією - предостатньо!

Світлини

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка