Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Осипа Заклинська: «Життя – як давній перепис»



19 березня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася творча зустріч, присвячена 130-річчю від дня народження української педагогині, публіцистки, дитячої письменниці та кулінарки Осипи Заклинської.

Творчу зустріч розпочала завідувачка відділу краєзнавчої літератури ІФОУНБ ім. І. Франка Світлана Джоголик, яка познайомила усіх присутніх із запрошеними гостями і звернула увагу на тематичну книжкову експозицію «Осипа Заклинська: Життя - як давній перепис», представлену із фондів обласної книгозбірні.

Ірина Садула - вчителька та дослідниця знакових постатей нашого краю - поділилася історією, як 2013 року вона побачила на полиці книгарні ошатну репринтну книгу «Нова кухня вітамінова» Осипи Заклинської. Зацікавило незвичне ім'я авторки й захотілося більше дізнатися про неї.

За, здавалося б, доволі екзотичним іменем ховається індивідуальна постать жінки, яка знала кілька іноземних мов, закінчила три університети, мала багато псевдонімів та криптонімів, навчалася на курсах у Відні, студіювала косметологію у Празі. У 1913 році Осипа вийшла заміж за Богдана Заклинського й разом із чоловіком вони вчителювали, ширили національно-просвітницькі ідеї по селах. Події 1916 року (наступ російських військ) змусили молоду жінку з двома маленькими дітьми тікати на захід, де вона опинилася в таборі для біженців в Австрії. Тут Осипа Заклинська знайомиться з письменницею Катрею Гриневичевою і поеткою Марійкою Підгірянкою та працює з дітьми-сиротами як педагог.

Детальніше про книжку Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова» розповіла ініціаторка перевидання та палка дослідниця її діяльності Оксана Антонова-Хмара. Зовсім випадково вона віднайшли стару книжечку, яка була без перших сторінок, тому невідомим було ім'я авторки та її назва. Аж у Румунії знайшли примірник, де була обкладинка книги. І ось київське видавництво «Богуславкнига» видає у подарунковому вигляді цю давню, забуту книгу. Таким чином, майже через 100 років повертається до українців ім'я Осипи Заклинської.

Інформативною та змістовною була аудіовізуальна мандрівка шляхами правил етикету давньої Галичини від кандидатки історичних наук, доцентки Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Оксани Дрогобицької. Власне, кілька цікавих фактів вона почерпнула із насиченої біографії Осипи Заклинської.

Поділився своїми враженнями від історій про відому галичанку знаний письменник та гуморист Василь Бабій.

Своєрідною родзинкою насиченого заходу стала театралізована сценка «Один день із життя Осипи Заклинської», яка ретроспективно перенесла усіх охочих на кільканадцять років назад, змусила відчути дух колоритної Галичини і навіть запах кількох місцевих страв. Роль Осипи Заклинської майстерно відтворила Ірина Садула, а її найближчу колежанку, Лідію Бурачинську, зіграла Тетяна Зарецька - учасниця театру-студії «Жива історія».

Неодмінно потрібно досліджувати, популяризувати та відкривати для загалу несправедливо забуті постаті нашого краю, аби не просто розуміти свою історію, а ще й бути причетними до неї.

Cвітлини

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка