Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Дмитро Степовик «Пресвята Діва Марія в українському мистецтві»



Шановні читачі, пропонуємо Вашій увазі нове унікальне видання – книгу професора Дмитра Степовика «Пресвята Діва Марія в українському мистецтві», яке поповнило фонд відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Наприкінці Х століття розпочинається одна з найцікавіших і найоригінальніших мистецьких історій уславлення пресвятої Діви Марії (Маріології) у світовому мистецтві, яку дотепер, понад тисячу років, творять українські митці.

Українська Маріологія у різних ділянках церковного і громадського життя, включно з іконологією та іконографією, розчиняється у найактивнішій фазі з прийняття Руссю-Україною християнської віри як державної. Перші храми в Києві та інших містах мають Богородичні назви й присвяти. Це певне свідчення, що знання про матір Ісуса Христа тут добре знайоме.

Сакральне мистецтво було постійним предметом досліджень і публікацій професора Дмитра Степовика, який цьогоріч відійшов у засвіти. Дмитро Власович був журналістом за першою освітою й тричі доктором мистецтвознавства, філософії та богословських наук, а також членом-кореспондентом Національної академії наук. Він визнаний фахівець з іконотворчості, монументального малярства, станкової та книжкової графіки.

Книга  «Пресвята Діва Марія в українському мистецтві» є останньою працею Дмитра Степовика. Це видання - глибоко особистісний, почасти полемічний, аналіз розвитку української Маріології у контексті різноманітних впливів релігійних і мистецьких течій Сходу і Заходу.

Завітавши до обласної бібліотеки у відділ літератури з питань мистецтва, ви можете детально ознайомитися із запропонованим виданням:

Пресвята Діва Марія в українському мистецтві / Дмитро Степовик ; Український інститут книги. - Київ : Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2023. -  431 с. : іл.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка