Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Єднаймо душі словом Кобзаря»



07 березня 2024 року у рамках співпраці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з навчальними закладами міста, зокрема, кафедрою сценічного мистецтва і хореографії ННІМ ПНУ імені Василя Стефаника, Ліцеєм ім. Р. Шухевича та Ліцеєм №12 Івано-Франківської міської ради відбувся літературно-музичний захід «Єднаймо душі словом Кобзаря».

Березневими днями громадськість України та світу вшановує Велетня думки - Тараса Григоровича Шевченка. Щоб звучало Шевченкове слово, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка було організовано літературно-музичний захід, на який запросили учнівську та студентську молодь.

Ведуча Шевченківської академії Ілона Харечко наголосила, що світлий образ Кобзаря - безсмертний, як і сам народ, що породив його. Вічно нетлінна творчість українського генія жива подихом життя, биттям гарячого людського серця. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрасність його слова, мужність і пісенність його віршів відзначена щирою любов'ю до своєї Батьківщини. Тарас Шевченко залишатиметься в пам'яті нащадків, бо він став символом боротьби за свободу та незалежність не одного покоління українців. І сьогодні, у ХХІ сторіччі, коли нашу країну вчергове намагаються знищити, слова Шевченка додають усім нам сили для протистояння.

У Шевченківській академії взяли участь студенти кафедри сценічного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника: Тимків Назар, Ольга Стрельбіцька, Копчук-Кашецька Анна, Котула Романія, Гурак Ольга, Сак Дарина, Півторак Юлія, Бензак Ірина зі своїми наставниками: Надією Кукурузою - доценткою, кандидаткою мистецтвознавства, завідувачкою кафедри; Оксаною Федорків - доценткою кафедри, кандидаткою мистецтвознавства; Ольгою Кожушок - викладачкою кафедри; заступниця з виховної роботи Ліцею ім. Р. Шухевича Івано-Франківської міської ради Альміра Дебрівська з вихованцями: Черниковим Назаром, Волошин Анастасією, Гриців Наталією, Сікач Діаною, Музикою Анною; учителька Ліцею №12  Івано-Франківської міської ради Стецюк Оксана з учнями 9-Б класу: Гайдаш Дарією і Паранюк Софією.

Слово про великого Кобзаря мовив Ярослав Ткачівський, письменник, заступник голови Національної спілки письменників України: «Кожен народ має митця, який уособлює його перед світом, а для українців - це Тарас Шевченко. Пристрасне Шевченкове слово лунає і веде нас за собою».

Присутні мали можливість поринути у світ пісень на слова Тараса Шевченка. «Реве та стогне Дніпр широкий» прозвучав у виконанні Назарія Тимківа та «Зоре моя вечірняя» виконала Ольга Гурак.  Музичний супровід - провідний концертмейстер Денис Білієнко (фортепіано).

Неабиякий інтерес викликала книжково-ілюстративна виставка «Мистецька Шевченкіана», розгорнута фахівцями відділу літератури з питань мистецтва. Фонд відділу літератури з питань мистецтва налічує велику кількість видань, які розкривають Тараса Шевченка як багатогранну особистість.

Постать Тараса Шевченка велетенська і унікальна. Митці в усіх жанрах мистецтва відтворюють життя поета, показують його взаємини з діячами вітчизняної культури, ілюструють його поетичні та  прозові твори.

Щиро дякуємо усім учасникам Шевченківської академії за небайдужість і щирість емоцій. Єднаймося довкола Шевченкових настанов і мудростей, захищаймо, плекаймо свою державу, любімо один одного!

Cвітлини

https://www.youtube.com/watch?v=RdeskKUbHdk
В Івано-Франківську розпочалися «Шевченківські читання» (ТРК «ВЕЖА»)

 

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка