Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття персональної виставки заслуженого художника України Василя Боднарчука в ІФОУНБ ім. І. Франка



22 лютого 2024 року у літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося відкриття персональної виставки заслуженого художника України, професора кафедри художньої кераміки Львівської національної академії мистецтв Василя Боднарчука «Те, що надихає». У добірці робіт представлені пейзажі, виконані в техніці олійної пастелі, на яких зображені наші Карпати.

В культурно-мистецькому житті нашого міста відбулася особлива подія. Мистецьке явище, яке проходило сьогодні в ІФОУНБ ім. І. Франка поділялось на дві площини: зустріч із знаним як в Україні, так й за її межами, львівським художником Василем Боднарчуком, який репрезентував у літературно-мистецькій вітальні свою персональну виставку-продаж пастельних робіт, на яких зображена природа наших рідних Карпат (виручені кошти будуть передані на потреби штурмової роти 710 бригади охорони для закупівлі засобів боротьби проти дронів) та другий блок заходу - власне, саме знайомство зі 710 бригадою охорони Державної спеціальної служби транспорту МОУ.

Модератором мистецької події виступила заступник директора з навчально-виховної роботи Тязівської ЗОШ І-ІІ ступенів Наталія Королевич, яка є давньою приятелькою мистця. У своєму вступному слові вона представила художника Василя Боднарчука і ознайомила присутніх зі сторінками його біографії, наголосила на неповторності авторського стилю художника, який не залишить байдужим ні пересічного глядача, ні найвибагливішого цінителя мистецтва. Дана експозиція - це почуття митця до «малої батьківщини», до фактора родинного середовища, до місць, які стали для Василя Дмитровича джерелами натхнення.

Василь Боднарчук поділився з присутніми роздумами про свою творчість, про роки навчання в Тязівській восьмирічці, Косівському училищі прикладного мистецтва (відділ художньої кераміки), Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (нині - Львівська національна академія мистецтв), про волонтерську роботу і бажання допомагати нашим славним воїнам ЗСУ, а саме про тісну співпрацю із штурмовою ротою 710 бригади охорони.

На зустріч завітали Тарас Валько - старший лейтенант, начальник клубу 710 бригади охорони Державної спеціальної служби транспорту МОУ та Олександр Новацький - молодший лейтенант, начальник служби зв'язків з громадськістю 710 бригади охорони Державної спеціальної служби транспорту МОУ разом зі своїми побратимами. Хвилиною мовчання вшанували полеглих воїнів. Тарас Валько та Олександр Новацький підготували для присутніх гімн та мультимедійну презентацію про свою військову частину, яка була створена на другий день повномасштабного вторгнення, 26 лютого 2022 року як підрозділ Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України. Тримав слово і Назар Лукинюк - штурмовик 710 бригади охорони.

У цей день особливе музичне вітання лунало від солістки Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк, блискучої скрипальки Ірини Борух та солістки Олександри Юрценюк, партія фортепіано Майя Степанець, кафедри виконавського мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника.

Неабиякий інтерес у присутніх викликала тематична інсталяція з прапором України, на якому залишили свої побажання штурмовики 710 бригади охорони, їхніми шевронами, гільзами з-під набоїв та раритетними документами орків, віднайденими після боїв.

На зустріч з Василем Боднарчуком прийшли друзі, митці, представники інтелігенції краю, читачі бібліотеки, гості міста. Слово тримали: Богдан Губаль -  професор кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, заслужений діяч мистецтв України; Микола Якимечко - доцент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, заслужений діяч мистецтв України; Оксана Щербій - директорка Тязівської гімназії; Михайло Мурафа - івано-франківський художник-кераміст; Надія Бабій - доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника.

Директорка ІФОУНБ ім. І. Франка, заслужена працівниця культури Людмила Бабій у своєму виступі наголосила на значимості мистецьких заходів на пошану воїнів Збройних Сил України, подякувала усім за єднання в спільній боротьбі проти агресора, адже кожен з нас сьогодні на своєму місці працює на перемогу України.  

Усі присутні знайомилися з представленою експозицією із 40 пастельних робіт. Біля кожної з них можна стояти, дивитися, заглиблюватися та насолоджуватися прекрасною композицією та чудесними фактурами, неймовірною колористичною презентацією.

Тож гостинно запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, за адресою: вул. Чорновола, 22, на перегляд виставки-продажу Василя Боднарчука.

Виставка-продаж діятиме до 18 березня. Вилучені кошти підуть на потреби штурмової роти 710 бригади охорони для закупівлі засобів боротьби проти дронів.

Біографічна довідка

Боднарчук Василь Дмитрович

Народився 9 вересня 1948р. в с.Тязів Галицького району Івано-Франківської обл.

- 1968 р. закінчив Косівське училище прикладного мистецтва (відділ художньої кераміки).

- 1970-1975 рр. навчався на кафедрі художньої кераміки Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва (нині - ЛНАМ) (педагоги з фаху: Панасюк В.Г., Горбалюк Б.В., Флінта З.П., Гудак В.А., Борисенко В.Н.).

Працює в ділянці декоративної кераміки, кераміки для архітектурного та ландшафтного середовища, станкового живопису, дизайну та проектування інтер'єрів.

- 2000 р. працює на кафедрі художньої кераміки Львівської національної академії мистецтв.

- 2004 р. член Національної спілки художників України.

- 2009 р. Заслужений художник України.

- 2014 р. доцент кафедри художньої кераміки.

-  Жовтень 2016 р. - приват-професор кафедри художньої кераміки.

Автор 16-ти персональних виставок. Учасник чисельних виставок в Україні та за кордоном. Учасник симпозіумів кераміки в Опішному та в Малій Білозерці та Біенале кераміки в Тюфе, Франція.

Твори автора зберігаються в музеях Львова, Києва, в Національному музеї гончарства в Опішні, в приватних колекціях України, Польщі, Франції, США та н.

Світлини

 

https://www.youtube.com/watch?v=QxEa2ccmr_E

У Франківську відкрили благодійну виставку-продаж львівського художника Василя Боднарчука («Суспільне Івано-Франківськ»)

https://www.facebook.com/trk3studio?locale=uk_UA

«Те, що надихає». Пастелі львівського митця, заслуженого художника України Василя Боднарчука презентували франківцям у стінах обласної книгозбірні (3-я студія)

https://www.youtube.com/watch?v=Wl0uHCFeG-Y

Виставку-продаж для потреб штурмової роти 710 бригади відкрили у Франківську (Канал 402)

https://if.informator.ua/2024/02/22/u-frankivsku-vidbulasya-vystavka-prodazh-kartyn-vasylya-bodnarchuka/

У Франківську відбулася виставка-продаж картин Василя Боднарчука. Фоторепортаж. (Інтернет-видання «Інформатор Івано-Франківськ»)

https://galka.if.ua/khudozhnyk-z-prykarpattia-vystavyv-kartyny-na-prodazh-shchob-zibraty-hroshi-dlia-zsu-foto/

Художник з Прикарпаття виставив картини на продаж, щоб зібрати гроші для ЗСУ (Galka.if.ua)

https://www.youtube.com/watch?v=whfsc24K6ms

Купи картину допоможи ЗСУ (ОТБ «Галичина»)

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка