Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ДАВНІЙ ГАЛИЧ В ІМЕНАХ



Є в Україні міста, яким випала незвичайна доля, слава яких пережила сторіччя. Саме таким є місто Галич. Воно є унікальною історико-археологічною пам’яткою всеукраїнського та всесвітнього значення.

Давній Галич - столиця могутніх володарів Галицького, а пізніше Галицько-Волинського князівств. На його теренах розвивалися події, які залишили яскравий слід в історії не тільки Русі-України, а й у історії сусідніх європейських держав.

Пропоноване видання «Галич в іменах» авторства Любові Бойко та Івана Драбчука розповість зацікавленому читачеві про знакових особистостей, які активно працювали на галицьких землях, змінивши своєю діяльністю загальний плин історії, про значимі археологічні пам'ятки стародавнього Галича, про архітектурно-археологічний аспект розвитку цієї місцевості тощо.

У цьому виданні можна почерпнути інформацію і про художню спадщину галицько-волинських земель, що становить цікаве і особливе явище українського Середньовіччя. З одного боку, вона постала на традиції, сформованій в Київській Русі, й органічно споріднена з нею. З іншого, вона й різниться від неї. Тут було вироблено художню мову, витоки якої однаковою мірою пов'язані з Руссю і Візантією та Західною Європою. Особливо відчутний вплив західноєвропейської романіки в архітектурі й скульптурі, котра стала особливим маркером в мистецькій карті галицьких земель. У представленому матеріалі запропоновано поглянути на галицько-волинську художню культуру в дискурсивному ключі - як на одне з явищ, сформованих в лоні києворуської традиції, частину, хоч і відмінну, Київської Русі.

Книжка викличе пильний інтерес у істориків, краєзнавців, археологів, а також в усіх, кому небайдужа доля нашої минувшини.

 

Бойко Л., Драбчук І. Галич в іменах. Історико-краєзнавче видання / Л. Бойко, Драбчук І. - Івано-Франківськ : ЯРИНА, 2023. - 144 с.

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка