Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Фестини лемківської пісні



18 лютого 2024 р. у рамках засідання Лемкоклубу, що діє при відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, відбулись фестини лемківської пісні.

Мистецька зала відділу літератури з питань мистецтва ІФОУНБ ім. І. Франка, у рамках засідання Лемкоклубу, зібрала охочих на фестини лемківської пісні. Клуб об'єднує користувачів бібліотеки, як тих, хто мають приналежність до Лемківщини, так і тих, хто цікавиться історією та культурою лемків. 

Голова Лемкоклубу - журналістка, художниця Анна Кирпан зазначила, що лемки Івано-Франківщини запозичили формат спонтанних, динамічних і демократичних співочих зустрічей у львів'ян з громадської організації «Молода Лемківщина», які вони назвали «Лемкоспіви». Справді, простою і геніальною виявилась ідея, разом вивчати і співати лемківські пісні - причому в різних місцях, з різними людьми, як в приміщеннях, так і просто неба, як безпосередньо, так і через інтернет чи ЗМІ.

І ось вперше зустріч у форматі «Лемкоспівів» відбулась на Прикарпатті у рамках «Лемкоклубу». Ключовою особою була Анна Качинська - молода викладачка музики, яка також має лемківське коріння. Вона вибрала для вивчення декілька пісень та зуміла швидко навчити присутніх їх виконувати. Допомагала їй як концертмейстер старша колега - викладачка музики та директорка школи мистецтв Єзупільської селищної ради Лариса Шафран, яка також є головою Івано-Франківського осередку Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

 Під час зустрічі в онлайн режимі передавали вітання присутнім лемки зі Львова, творці ідеї і учасники «Лемкоспівів» - Микола Крупей та Наталія Кухар.

Завітав на зустріч і Мишко Адамчак (позивний «Лемко»), фронтмен гурту «КораЛЛІ», доброволець медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри» - звичайно разом із своєю сопілкою.

Неабияке зацікавлення присутніх викликала розгорнута виставка документальних джерел даної тематики з фонду «Лемкоклубу» бібліотеки.

«Лемкоспіви» пробудили в присутніх інтерес до збирання і примноження культурних скарбів, засвідчили, що лемківська культура не зникла, а потребує сьогодні уваги та розвитку. Її не потрібно розглядати як явище давно минулих літ, адже традиції, обряди, звичаї та вірування живуть і тепер. І саме такі зустрічі сприяють збереженню та примноженню лемківської культури.

Анна Кирпан подарувала книгу Івана Чижмара «Народны спиванкы, музыка і танці русинів выходного Словенська 2», яка поповнить фонд «Лемкоклубу» ІФОУНБ ім. І. Франка.

Світлини

 

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка