Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творча зустріч з Ією Ходорівською в обласній бібліотеці



07 лютого 2024 року у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулась творча зустріч «Рядки написані війною» з письменницею, волонтеркою, громадською діячкою з м. Калуш Ією Ходорівською.

Відкрила мистецький захід головний бібліотекар відділу літератури з питань мистецтва Марія Дем'янів, яка представила гостям авторку презентованих видань і розказала про життєвий шлях літераторки.

Ія Ходорівська (Ірина Яськів) - письменниця, авторка поетичних творів, пісень, волонтерка, громадська діячка, активна учасниця всеукраїнських фестивалів, зокрема фестивалю Української культури, як за кордоном, так і в Україні, членкиня Української Асоціації Письменників, очільниця спільноти «Матері в молитві».

Поезія Ії Ходорівської покладена на музику. Пісні можна почути як в авторському виконанні, так і у виконанні відомих артистів. В її доробку понад 80 пісень різнопланової тематики.

Ія Ходорівська - жителька Калуша, родом із міста Ходорів Львівської області, звідси й псевдонім Ходорівська, ім'я Ія (у перекладі з грецької - фіалка) утворилося шляхом сполучення перших літер імені та прізвища. Писати вірші Ірина почала ще в дитинстві. У творчому доробку авторки сім книг - поезії, байки, гуморески, проза та твори для дітей. Всі твори письменниці пронизані вічною таємницею пристрасті, кохання та жіночностi.

Нові твори Ії Ходорівської написані в складний для нас всіх час. Книгу «Живу сьогодні як востаннє» об'єднує романтичне світобачення авторки, її любов до життя, до матері, своїх рідних та батьківщини. Кожен у цих віршах знайде щось близьке для себе, адже книга написана про все, що нас оточує і хвилює.

Книга «Рядки написані війною» складається з трьох розділів: Війна; Духовна сторінка; Дитяча сторінка.  Ворог-окупант прийшов війною на нашу землю. Нищить наш народ, міста, села. Ця страшна трагедія нашої України болем запала у серце письменниці. Багато поезій книги присвячені нашим мужнім воїнам, які зараз ризикуючи власним життя захищають нашу українську землю.

Душевності та ліричності дійству надали музичні композиції, які прозвучали у виконанні поетки і барда Олени Генеги.

Теплі слова на адресу нашої гості звучали від Юрія Головчука - прес-секретаря народної депутатки України Оксани Савчук; Ольги Школьної - методистки Івано-Франківського міського Центру патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери; Оксани Лендель - івано-франківської художниці. На завершення зустрічі виступила  Марія Вайно - письменниця та кінодраматургиня, членкиня НСПУ та НСКУ, секретарка обласної Спілки письмеників України, яка в своєму емоційному виступі побажала літераторці працювати над Словом, щоб і надалі зростати в Поезії.

 Своєрідний підсумок мистецькій події своїм влучним словом підвела директорка обласної книгозбірні, заслужена працівниця культури України Людмила Бабій, яка подякувала Ії Ходорівській за її творчість, за її волонтерську роботу, відзначивши, що лише в єдності народу будується наша перемога.

Під час презентації звучало багато віршів і музики, гарних слів та співаної поезії. Аудиторія спілкувалася з поеткою Ією Ходорівською, яка понад усе любить свій рідний край, Україну і всіма своїми силами намагається бути корисною.

Доповненням мистецької події стала книжково-ілюстративна виставка «Cлова, що торкаються сердець» з фондів Івано-Франківської обласної універсальної бібліотеки ім. Івана Франка, яка викликала жвавий інтерес у гостей презентації.

На завершення зустрічі літераторка подарувала добірку своїх книжок для читачів обласної книгозбірні.

Світлини

В Івано-Франківську відбулася творча зустріч із літераторкою Ією Ходорівською (ТРК «Вежа»)

В Івано-Франківську письменниця Ієя Ходорівська презентувала дві збірки (ТРК «РАІ»)

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка