Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Імена України. 100 митців. XX століття»



Пропонуємо Вашій увазі нове видання – «Імена України. 100 митців. XX століття», яка поповнила фонд відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Видання «Імена України. 100 митців. XX століття» підготовлено за сприяння державної установи «Український інститут книги». У ньому подано доробок українських митців образотворчого та декоративно­го мистецтва, творчість яких припадає на XX століття. Автором переднього слова, вступної статті, укладачем біографічних і бібліографічних матеріалів, коментарів і каталогу є науковець С. І. Побожій.

Концепція даного видання полягає у візуалізації ідей української культури у сфері образотворчого мистецтва, поданої в широкому історичному кон­тексті - від часів Київської Русі до початку XXI сто­ліття. Велика кількість митців, яка постала у XX ст., обумовлена різноманітними чинниками - від наявності розгалуженої ланки мистецької освіти до змін у гендерній політиці.

 У відборі імен автор прагнув поєднати об'єктивізм історичного роз­витку мистецтва, місце художника в мистецькому процесі та суб'єктивне уявлення про твір мисте­цтва. Читача чекає зустріч з творами, які зберігаються в державних художніх та краєзнавчих музеях, приват­них зібраннях.

Книга «Імена України. 1ОО митців. XX століття» побудована за алфавітним принципом. У біографіч­них довідках наводяться: дата, місце народження та смерті художника, відомості про навчання, мистецьку освіту, наго­роди та звання, викладацьку та інші види діяльності, участь у мистецьких об'єднаннях, виставках, види та жанри образотворчого мистецтва, в яких працював художник. Видання містить чимало ілюстративного матеріалу, який дає уявлен­ня про стилістичні особливості творів, їх жанрове і тематичне розмаїття.

Приємно, що до видання увійшла інформація про митців Прикарпаття, зокрема, Василя Касіяна, Опанаса Заливаху, Євгена Сагайдачного.

Завітавши до нашої бібліотеки у відділ літератури з питань мистецтва, Ви можете детально ознайомитися із запропонованою книгою.

Імена України. 100 митців. ХХ століття / автор переднього слова, вступної статті, укладач біографічних і бібліографічних матеріалів, коментарів і каталогу С. І. Побожій. - Суми : Університетська книга, 2023. - 244 с.

 

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка