Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Андрусів К., Дутчак І. «Квіти на полотні»



Фонд відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнився новим виданням – альбомом Катерини Андрусів та Ірини Дутчак «Квіти на полотні»

Одним із найпоширеніших жанрів українського мистецтва була і є вишивка - феноменальне явище у прикладній художній творчості, що передається із покоління в покоління.

Коли з'явилася вишивка? Відповісти на це питання поки що неможливо. Її витоки сягають глибинних віків. Аналіз етнографічних досліджень і археологічних розкопок доводить, що звичай прикрашати одяг і побутові речі вишитими символічними знаками існував давно.

В даному альбомі прослідковується дослідження рослинного орнаменту на території Рогатинського району Івано-Франківської області, яке охоплює Рогатинське Опілля в період середини XIX - першої половини XX століть.

Незважаючи на складне історичне минуле, наш народ не розгубив свої багатющі скарби духовної та матеріальної культури. Багато з віднайдених орнаментів є високомистецькими творами. Будуючи державу, ми повинні зберегти цей культурний спадок.

Справжніми берегинями опільської вишивки в Рогатині є членкині Союзу Українок, який відновлено 1989 року.

У виданні зібрано опільські квіткові узори, що належать до традиційної української вишивки XX ст. Краса опільських квіткових орнаментів, завдяки особливому поєднанню квітів і кольорів, робить їх упізнаними серед інших узорів української вишивки, якими оздоблювали одяг та предмети інтер'єру на теренах нашої держави. Оригінальні квіткові взори, орнаменти та композиції, із притаманною для опільської вишивки колористикою, достойно збагачують культурну спадщину України.

Видання розраховане на широке коло читачів, які люблять, цікавляться і досліджують українську традиційну вишивку.

 

Андрусів К., Дутчак І. Квіти на полотні : альбом / Андрусів К., Дутчак І.  - Київ : ТОВ «Конви Принт», 2021. - 84 с.

 

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка