Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Антонович В. Арабески пам’яті. Спогади Володимира Антоновича



В основу видання лягли матеріали спогадів Володимира Антоновича (1913-2010), відомого українського музиканта і диригента, громадського діяча і педагога. Він народився напередодні Першої світової війни, юність минула у міжвоєнний період, що у Галичині був позначений складними політичними процесами, національними протистояннями і водночас пошуками спільних цінностей для людей різних націй. Молодість забрала Друга світова війна, а зрілість працювала для потреб України часу радянської окупації. Володимиру Антоновичу пощастило побачити незалежну Україну й до останніх років життя працювати в ній.

На сторінках цієї книжки оживає ціла епоха. Ми стаємо свідками багатьох історичних подій, про які автор свідчить з перших уст. Характерна ознака цих свідчень - людяність, повага до інших, розуміння природи людських вчинків. Усі спогади Володимира Антоновича - про добрих людей. Українці, євреї, поляки, росіяни, німці, січові стрільці, полонені німецьких концтаборів, працівники однієї з найбільших на Західній Україні солеварень, музиканти міського оркестру та польського театру, учні гімназії, професори та студенти Музичного інституту - безліч соціальних портретів, які становлять епічну картину життя і побуту міжвоєнної та повоєнної Галичини. Бачимо, як крізь тканину тексту проступають долі людей, їхні історії, призначення.

У презентованій книзі спогади Володимира Антоновича доповнені дослідженнями доступних архівних матеріалів, родинними фотографіями та документами, родоводами. Усі джерела, використані під час підготовки спогадів до друку, наведено наприкінці книжки.

Упорядкувала книгу спогадів, розробила структуру, назвала та написала наукові коментарі й доповнення про історичні події науковиця, письменниця і поетеса Леся Демська-Будзуляк. Присвячене видання світлій пам'яті Ернестини Ковалів - молодшій дочці Володимира Антоновича, яка щиро прагнула видати спогади батька і зробила все можливе для цього.

Антонович В. Арабески пам'яті. Спогади Володимира Антоновича. - Київ : Видавничий дім АртEк, 2022. ­ -  280 с.

 

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка