Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Майстер-клас в обласній бібліотеці



10 травня 2023р. фахівці відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували майстер-клас до Дня матері – «Серце мами завжди з нами» з виготовлення листівки у каліграфічній техніці «флоріш», який провела Надія Бабій – доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Не дарма у світі створили особливе свято для вшанування мами - День матері. В Україні його традиційно святкують в другу неділю травня. 2023 року ця важлива дата припадає на 14 травня. В цей день прийнято не лише дарувати подарунки своїм матерям, але й приходити до них у гості, вітати за допомогою листівок та теплих слів.

Фахівці відділу літератури з питань мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували майстер-клас до Дня матері - «Серце мами завжди з нами» з виготовлення вітальної листівки. У цьому люб'язно погодилась допомогти Надія Бабій - доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, людина, в душі якої живе митець, який відчуває постійну потребу творити прекрасне та ділитися своїми вміннями з охочими.

Надія Петрівна розповіла, що здавна листівками обмінювалися замість подарунків. Винахідливість у їхньому створенні не знає меж. Сьогодні звичними листівками нікого не здивуєш. Майстриня запропонувала власноруч створити вітальну листівку за допомогою техніки флоріш, в якій каліграфія гострим пером заворожує витонченістю літер та розчерків, і лінія або завиток можуть скластися у вишукану форму каліграфічних малюнків - флорішів. Їх традиція налічує більше ніж 400 років.  Бажаючих оволодіти цією технікою виявилося чимало.

Розпочався майстер-клас з демонстрації витворів Надії Бабій - взірців листівок, які вразили присутніх своєю композиційною досконалістю, багатогранністю, витонченістю. Мисткиня зауважила, що краса класичної каліграфії гострим пером закладена в точності й пластичності ліній, в ритмі та певних законах письма. Опанування цієї краси під силу кожному. За умови правильної інструкції та регулярної практики в навчанні можна досягти майстерності в каліграфії. Окрім вивчення техніки письма, Надія Бабій допомогла учасникам майстер-класу створити виразні та гармонійні композиції з використанням декоративних розчерків гострим пером (флоріш).

Перейшовши до практики, усі захопилися виготовленням цікавого виробу власними руками, покладаючись на фантазію.

Кожному з учасників майстер-класу цей день приніс багато вражень, адже результатом є власноруч виготовлена листівка - нестандартна і оригінальна, яку можна подарувати найріднішій людини - Мамі.

До уваги присутніх фахівцями відділу літератури з питань мистецтва було організовано книжково-ілюстративну викладку «Експресія уяви і стилю».

Учасники майстер-класу зробили на згадку спільну світлину, на якій продемонстрували результати своєї роботи.

Cвітлини

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка