Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

СПОГАДИ ПРО БОГДАНА ЛЕПКОГО



Більшість спогадів сучасників про Богдана Лепкого залишаються маловідомими для дослідників, про що свідчать відсутність посилань на них у лепкознавчих працях постмодерної доби. Тому особливої актуальності набуває пропоноване видання «Спогади про Богдана Лепкого», яке має на меті дослідити роль мемуарних свідчень у контексті змалювання творчого портрету визначного діяча українського національно-культурного відродження кінця ХІХ - першої половини ХХ століття.

         Перелік спогадів, присвячених Богданові Лепкому, налічує понад 30 позицій. Серед авторів - Андрій Чайковський, Кирило Трильовський, Петро Карманський, Василь Сімович, Левко Лепкий, Григір Лужницький, Микола Климишин, Зенон Кузеля та ін.

         У кожному новому спогаді Богдан Лепкий постає у різних іпостасях: як національний діяч, як майстерний письменник, який закликав сучасників «дивитися на захід» та переймати на український ґрунт кращі традиції західноєвропейської культури, як оратор і промовець, як поет-пісняр, як людина енциклопедичних знань...

         Видання «Спогади про Богдана Лепкого» є цінним джерелом у вивченні основних періодів життя, дослідженні маловідомих сторінок діяльності митця. Оприлюднення мемуарів сучасників в одній книжці сприятиме формуванню цілісного творчого портрета діяча, недопущенню фальсифікацій навколо цієї визначної постаті в історії української культури, водночас стане гідним пошануванням пам'яті духовного подвижника національно-державного відродження України.

         Запрошуємо ознайомитися з новим виданням:

         Спогади про Богдана Лепкого / упоряд. Надії Білик. - Тернопіль : ФОП Осадца Ю. В., 2022. - 240 с.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка