Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Скарби шведських архівів



Пропонуємо Вашій увазі нове унікальне видання - книгу документів з історії України «Скарби шведських архівів» (упорядниця Марина Траттнер), підготовлене в рамках проєкту регіонального розвитку «Музей української книги», що реалізується Одеською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Грушевського та Департаментом культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, яке нещодавно поповнило книжкові фонди відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Презентована книга - це унікальний путівник шведськими архівами, який допомогла скласти Марина Траттнер - незалежна дослідниця з діаспори, українка за походженням, магістр європейського ділового права, журналістка, перекладачка, авторка блогу «Наша історія МТ».

Шведські архіви налічують 750 кілометрів книжкових поличок з документами, з яких близько 130 мільйонів сторінок відцифровані й знаходяться у відкритому доступі. Натомість мало хто з українських дослідників може використовувати їх у своїх наукових розвідках, оскільки не знайомий із сучасними пошуковими системами. Документи шведською мовою є також суттєвою перепоною для їхнього вивчення.

Знахідки, які вдалося розшукати Марині Траттнер у Державному архіві Швеції, можна розцінювати в категорії історичної сенсації. У деяких випадках вона була першою українкою, яка за останні 300-400 років доторкнулася до живої історії нашої держави.

Книга «Скарби шведських архівів» - це віднайдення й відтворення історичної пам'яті, підтвердження наших державотворчих традицій. Це дорожня карта шведськими архівами, яка має допомогти українцям по-іншому, об'єктивніше поглянути на власну історію. Уперше до наукового обігу запроваджується низка джерел, що стосується історії України 16-18 століть. Особливе місце з-посеред документів належить до історії шведсько-українських відносин періоду гетьманства Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Видання містить передруки малознаних документів та аналіз картографічних джерел.

У додатку подано наукові описи печаток, проставлених біля підписів Юрія Немировича, Івана Ковалевського та Івана Федоровича під відомим «Українсько-шведським договором 1657 р.». Їх ретельний аналіз призвів до неочікуваних висновків і порушив нові питання перед дослідниками.

Документи, що увійшли до видання, подані в оригіналі та перекладах українською. Слова, які не вдалося розчитати, позначені трикрапкою в дужках. Переклади окремих термінів, що викликали неоднозначне трактування, марковані знаком питання. Кириличний документ «Лист до запорожців...» передано з урахуванням діакритичних знаків.

Значно підсилюють видання укладені іменний та географічний покажчики, що дозволяють краще зорієнтуватись дослідникам та поціновувачам історії.

Книга покликана зацікавити істориків, краєзнавців, викладачів та студентів.

Для більш глибшого та детального ознайомлення з презентованим виданням запрошуємо до відділу загального читального залу нашої книгозбірні.

         Чекаємо на зустріч з вами.

         Скарби шведських архівів : документи з історії України / упоряд. Марина Траттнер. - Одеса : Видавець «Музей української книги», 2021. - 259 с. : фото, карти.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка