Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Культура і креативність: досвід українських та британських бібліотек



26 січня 2023 року фахівці Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли активну участь в онлайн заході з обміну досвідом з бібліотеками Великобританії, організованого БФ «Жива сучасна бібліотека – Бібліотечна країна». Захід став можливим за партнерського сприяння організації «Libraries Connected».

З вітальним словом до учасників звернулися Ігор Степурін, Голова БФ «Бібліотечна країна» та Ізобель Хантер, керівниця організації «Libraries Connected».

Робота семінару була поділена на дві сесії. На першій розглядалися стратегії розвитку бібліотек Великобританії: універсальні бібліотечні пропозиції, де ключовими спікерами були британські фахівці: Дейв Ллойд, який обговорив питання промоції читання; Сара Хассан, яка поділилася досвідом роботи бібліотек в напрямку здоров'я та добробуту населення; Стефані Вільсон розповіла про цифровізацію, інформацію та роль британських бібліотек в цьому процесі; Мішель Альфорд висвітлила тему культури та креативності.  

В учасників була можливість познайомитися з організацією «Libraries Connected», яка створена, щоб відстоювати потужність бібліотек, демонструвати їхню важливість для окремих людей і громад, а також підтримувати керівників бібліотек у Великобританії. А їх Універсальні бібліотечні пропозиції спрямовані на об'єднання спільнот, покращення добробуту та сприяння рівності через навчання, грамотність і культурну діяльність.

Під час другої сесії своїм досвідом ділилися українські колеги. Люсьєна Шум, виконавча директорка БФ «Бібліотечна країна» представила доповідь «Стан бібліотек України під час війни». Про «Мандрівну бібліотеку: двічі евакуйовані» говорила А. Літашова, завідувачка відділом інформаційних технологій Луганської ОУНБ; директор Тростянецької публічної бібліотеки Л. Єфремова розповіла про бібліотеку після окупації;  Л. Харчук, директорка публічних бібліотек міста Житомира обговорила питання альтернативних коштів у діяльності бібліотек під час війни; про те, як працює бібліотека здоров'я проінформувала Н. Кучеряєва, директорка Диканської публічної бібліотеки; а про першу «зелену бібліотеку» Києва вела мову Г. Кобець, завідувачка бібліотеки-філії для дітей м. Київ

На заході було передбачено час для сесії запитань і відповідей, а також забезпечено синхронний переклад з/на англійську мову. Учасники були переведені  в окремі онлайн зали, де ділилися враженнями від почутого в презентаціях та обговорювали те, як українські та британські бібліотеки можуть співпрацювати, щоб обмінюватися ідеями та підтримкою.

Світлини

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка