Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Крути: бій за майбутнє



З 25 січня 2023 р. у відділі абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки діє виставка «Крути: бій за майбутнє», приурочена до дня пам’яті Героїв Крут.

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали героїчну сторінку в історію Українського визвольного руху.

Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована на 130 кілометрів на північний схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів, гімназистів, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч. Бій тривав п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на чотири дні.

За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: «Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення»!

Минули роки, змінилися покоління... Між тими подіями і подіями, які відбуваються в нашій державі тепер, символічно можна провести історичну паралель. Чи не нагадують описані події 1918 року події сьогодення, коли українські солдати на смерть стоять за Київ, Донбас, Харків, Херсон...?!

Знову і знову доля випробовує нас на витривалість, але ми встоїмо, зуміємо захистити свою Україну.

Іскра героїзму, запалена студентами під Крутами, й надалі горить і горітиме в серцях майбутніх поколінь, а 29 січня завжди буде днем слави української молоді.

Книги, які представлені на виставці, нагадують нам про подвиг українських юнаків, які ціною власного життя змогли зупинити наступ ворога взимку 1918 року. Це, зокрема: збірки «Крути: збірка у пам'ять героїв Крут», «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців 29 січня 1918 року», «Героїка трагедії Крут», кінороман К. Тур-Коновалова «Крути1918», повість А. Байдаченка «День перед вічністю».

         Просимо відвідати виставку і вшанувати пам'ять про молодих борців за свободу і незалежність нашої держави - України.

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка