Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творча зустріч з художником Романом Бончуком



19 січня 2023 року у літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація філософських текстотворень «Цитадель цитат» та «Цитатон», а також відкриття персональної виставки живопису «Свобода нам дарована Творцем» українського митця Романа Бончука.

Відкрила презентацію книг та персональної виставки Романа Бончука в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка директор книгозбірні Людмила Бабій. У вступному слові пані Людмила ознайомила присутніх з віхами біографії Романа Бончука, його волонтерською та громадською діяльністю. Вона наголосила, що живе спілкування з митцем є дуже важливе і зазначила, що своєю творчістю Роман Бончук об'єднує цілу країну, яка в часі повномасштабного вторгнення російських військ стала центром світової волі.

Модераторка заходу - письменниця, докторка  філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольга Деркачова відмітила, що Роман Бончук відомий не тільки як художник, але й автор збірки оповідань «48 кімнат маєтку» та книжок «Цитадель цитат» і «Цитатон».

Сьогодні він створює серії картин, у яких зображує події війни та сучасних політиків. Свої роботи митець виставляє на благодійних аукціонах, щоб допомогти Збройним силам України. Половину вторгованих грошей він передає на потреби української армії. Презентація в бібліотеці - це можливість почути автора, зрозуміти його світобачення та розкрити глибше причинно-наслідкові зв'язки з подіями, що вплинули на його творіння.

У своєму виступі художник зазначив, що у картинах не нав'язує свої політичні погляди. Відтак усі портрети він доповнює образами та символами, які глядач зможе тлумачити по-своєму. Каже, що за допомогою мистецтва намагається відтворити всі події в країні, аби про них знали й не забували в усьому світі. «Намагаюся реагувати з гумором. Тому що, якщо я малюватиму жахливі картини, то однозначно це мистецтво не буде мати терапевтичної функції й не надихатиме. Воно буде пригнічувати. Мета доволі проста. Я хочу зафіксувати реалії сьогодення. Тому і створюю такі рукописи, щоденники, щоб кожен день героїчного протистояння був у нашій пам'яті».

Доктор історичних наук, професор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців дає свій аналіз творчості Романа Бончука: «Фактографічний ланцюг подій гострої фази російсько-української війни перебудував творчу методологію відомого мистця-інтелектуала Романа Бончука. Живописець з внутрішньо вмотивованою енергетикою думки немов би знайшов у сучасності те живильне середовище, в якому найкраще проявляються його ціннісні орієнтири, а душевні біль і крик заломлюються в авторській концепції пластичної форми».  

На творчу зустріч з Романом Бончуком завітали відомі митці та громадські діячі краю. Своїми враженнями від презентованих книжок і представлених картин поділилися: письменник, есеїст, кінодраматург, сценарист Володимир Єшкілєв; поет, прозаїк, заступник голови НСПУ Ярослав Ткачівський; літературознавець, есеїст, голова Товариства письменників та журналістів ім. І. Франка Євген Баран; поет, заслужений журналіст України Іван Гаврилович; доктор філософських наук, доцент кафедри суспільних наук ІФНТУНГ Володимир Сабадуха та інші.

Присутні мали змогу переглянути виставку документальних джерел з фондів ОУНБ ім. І. Франка «Свобода нам дарована Творцем», яка знайомить з творчістю Романа Бончука.

Запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до нашої бібліотеки на перегляд експозиції.

Біографічна довідка:

Роман Бончук народився 11 листопада 1980 року в Івано-Франківську у родині інженерів. Навчався у ЗОШ №1 м. Івано-Франківська, яку закінчив 1997 року із золотою медаллю. Одночасно займався у дитячій художній студії, яку закінчив 1996 року. Персонально вчився живопису у Володимира Чернявського.

1998 року вступив на факультет містобудування Львівського політехнічного університету. В 1999 році отримав запрошення на навчання до Гарвардського університету. Підставою для стипендії стала опублікована 1998 року збірка оповідань «48 кімнат маєтку» й акварельні та графічні роботи з однойменної виставки. У Гарварді навчався на історико-літературному відділі, прослухав курс історії української літератури XX століття.

Повернувшись зі США, перевівся 2000 року до Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника. Закінчив його за спеціальністю дизайнера інтер'єрів. Професійно займається дизайном та живописом.

Автор близько 20 персональних виставок в Івано-Франківську, Києві («Мистецький Арсенал», галерея «Ра», Посольство Франції, Національна Спілка Художників та ін.); а також за кордоном: у Німеччині, Польщі, Великій Британії, бібліотеці Гарвардського університету.

Cвітлини

https://www.youtube.com/watch?v=aiYnMp5VOA4

Прикарпатський художник Роман Бончук презентував серію картин про війну (ТРК «Вежа») 19.01.2023 р.


 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка