Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: ГІД ІЗ КОРЕКТНОГО СПІЛКУВАННЯ



У січні 2023 р. фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнило оригінальне та нетрадиційне видання «Довідник безбар’єрності», що має на меті не просто удосконалити мовлення певної особистості, а й допомогти розкрити нові додаткові смисли, в епіцентрі яких опиняється Людина. Довідник – це ініціатива і флагманський проєкт першої леді України Олени Зеленської, спрямований на формування інтелектуального мовлення, що базується на повазі до співрозмовників та на нівеляції штучних бар’єрів і виключень у суспільстві.

«Довідник безбар'єрності» регламентує нову етику людського спілкування, де немає місця дискримінаційним чи стереотипним принципам висловлювання, формує новий масштабний погляд на систему мовлення і мови та охоплює не лише слова, а й жести, тон, емоції, погляди.

Довідник створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. До роботи над ним було залучено різноманітні соціальні групи осіб, які мають професійний досвід спілкування з людьми у різних галузях життєдіяльності.

Книжка є унікальним мультиформатним виданням за формою та якістю виконання. Структорно вона складається з кількох підрозділів, зокрема: «Складові безбар'єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар'єрний календар».

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України інформаційну базу довідника було доповнено спеціальними тематичними рубриками - «У воєнний час» та «Етика взаємодії у період стресу». Функціонально - це оригінальний проєкт із відкритою системою доступу, оскільки електронна версія (https://bf.in.ua) регулярно поповнюється новою актуальною інформацією, що подана не лише традиційним текстом, а й шрифтом Брайля (рельєфно-крапковим способом написання і читання).

Важливою цифровою одиницею на сторінках цього видання є QR-коди на переклад українською жестовою мовою, активні посилання, перейшовши на які відкривається віконечко з перекладачем і конгревне тиснення (тиснення, при якому утворюється рельєфне зображення рисунка).

Особливо вражає підхід до людей із певними фізичними вадами, зокрема для відвідувачів довідника, які мають порушення зору, зроблено аудіодискрипцію кожної публікації. Окремим розділом подано «Безбар'єрний календар», який розповідає про важливі дати, визначні та пам'ятні дні, що заслуговують уваги, а також про мотиви їхнього запровадження та відзначення.

Аналітичну і технічну допомогу в процесі роботи на проєктом надавала громадська організація «Безбар'єрність».

Інформаційне, текстове і цифрове наповнення книжки є продуктивним ресурсом для представників громадських організацій, активістів, експертних спільнот, лікарів, вчителів, соціальних працівників та усіх небайдужих, хто працює над технікою правильного та логічного мовлення.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка