Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Богдан Лепкий. На крилах журавлиних



9 листопада 2022 року Україна відзначає 150 років від дня народження Богдана Сильвестровича Лепкого. На вшанування пам’яті відомого українського письменника і громадсько-культурного діяча у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка з 7 листопада 2022 р. діє книжкова виставка-вшанування «Богдан Лепкий. На крилах журавлиних» із циклу «Постаті перехідні і вічні».

Богдан Теодор Нестор Лепкий - одна з вершинних постатей в історії українського красного письменства і культури, розвою національного духу, гордість народу. Це - видатний поет, прозаїк, критик, видавець, перекладач, історик літератури, літературознавець, громадсько-культурний діяч, художник, публіцист.

Мабуть, нема такої сторінки історії нашої літератури, яка була б поза увагою письменника, - починаючи від обрядових пісень фольклору і «Слова о полку Ігоревім» до творчості визначних постатей українського письменства. Його перу належать «Начерк історії української літератури», дослідження творчості І.Котляревського, Т.Шевченка, М.Шашкевича, Марка Вовчка, Ю.Федьковича, І.Франка, які ставлять його на одне з чільних місць в українському літературознавстві першої половини ХХ століття.

Серед найвідоміших творів автора - вірш «Журавлі» («Чуєш, брате мій»), написаний 1910 року. Він став широко відомою народною піснею, музику до якої написав його брат Лев Лепкий.

Загалом, творча спадщина письменника складає понад 80 власних книг, зокрема цикл романів «Мазепа», повісті, оповідання, казки, спогади, збірки віршів та поем, а також переклади, літературознавчі розвідки, статті літературного та мистецького спрямування, опубліковані у численних газетах, журналах, альманахах, календарях, збірниках. Він - упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями.

Захоплюючись Богданом Лепким як видатним письменником, науковцем, педагогом і громадським діячем, треба пам'ятати, що, разом з тим, він не покидав і пензля - малював картини та вивчав історію мистецтва. У нього була мрія, яку вдалося здійснити лише частково - «написати пензлем історію України».

Запрошуємо до відділу абонементу ОУНБ ім. І. Франка, щоб детальніше ознайомитись з творчим доробком письменника.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка