Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Марія Волосовська «Життя в ім’я краси»



Фонди Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнилися надзвичайно цікавим автобіографічним виданням Марії Волосовської «Життя в ім'я краси».

«Дякую Господу Богу, що вибрав мене,
надихнув, благословив на написання цієї
книги, як увіковічення пам’яті про
тисячі хутровиків, які творили історію
                    кушнірства Тисмениці …»
                                                                                                                                    Марія Волосовська

Для довідки: Волосовська Марія Павлівна - заслужений раціоналізатор України, заслужений працівник легкої промисловості, кавалер ордена княгині Ольги, володар почесної відзнаки «Автор», володарка 525 патентів на промислові зразки, одна із перших краян, яка удостоєна звання Дійсного члена Інтелектуального клубу творчих особистостей «Галицькі кмітливці».

Передмову до книги та допомогу у збиранні рукописів здійснював давній товариш п. Марії - заслужений раціоналізатор України Богдан Середюк. Спогади, денники, мемуари, пам'ятки... Це важливі історичні джерела склали вагому частку видання. Вони розповідають про різні події, дають ілюстративні нариси побуту і звичаїв родини.

Перед читачем постає особистість, яка формувалася з учениці швачки-мотористки до Княгині хутра, сягнула висот фахової майстерності й стала найвідомішою майстринею з обробки і пошиття хутрових виробів, авторкою багатьох колекцій модельного одягу, творцем власної дизайн-студії «МВ».

Марія Павлівна у виданні висвітлює хронологію службових і дружніх взаємин з колегами, які зустрічалися на життєвому шляху, ділилися щедрістю свого серця, підтримували у скрутну хвилину. З особливим трепетом висвітлено спілкування з духовенством найвищого церковного рангу, що стало чинним у її долі.

Книга містить багато ілюстрацій і світлин, серед яких можна побачити й фотомиті зустрічей в головній книгозбірні області. Як зазначає Марія Волосовська: «Ці стосунки ще плідніше розвились під час спільних відвідин Інтелектуального клубу творчих особистостей «Галицькі кмітливці» і з берегинями інтелектуальної скарбниці краю - працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка, яку очолювала спочатку Марія Альба, а потім Людмила Бабій, яка наполегливо виношує все нову і нову ідею проведення наших показових творчих зустрічей в рамках клубу...».

З великою вдячністю авторка згадує своїх друзів, однодумців, працівників різних установ, які допомагали у написанні книги, підтримували добрим словом.

Запрошуємо усіх до обласної книгозбірні (відділ економіко-виробничої літератури), щоб прочитати видання.

Волосовська М.П. Життя в ім'я краси / М.П. Волосовська. - Брошнів-Осада : ТАЛЯ, 2022. - 492 с. : фото.

 

Оновлено 07-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка