Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Обласна книгозбірня – учасниця Бібліотечного марафону «Бібліотека і війна: тримаємо стрій»



30 вересня 2022 року відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка провела низку активностей з нагоди відзначення професійного свята, а також взяла участь в онлайн Бібліотечному марафоні «Бібліотека і війна: тримаємо стрій», організованого Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого у партнерстві з ВГО Українська бібліотечна асоціація, де представляла свою діяльність в сесії «Підтримка ВПО та переселенців за кордоном. Від серця до серця!». Фахівці бібліотеки підготували відеопрезентацію про волонтерську діяльність установи в часи воєнного стану та про реалізацію ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо» підтримки дітей та молоді внутрішньо переміщених осіб.

З вітальним словом до бібліотечних фахівців України звернулися: Тамара Вилегжаніна, в.о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики; Ростислав Карандєєв,  перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України; Оксана Бруй, Президент ВГО Українська бібліотечна асоціація.

На сесії «Російська збройна агресія і бібліотеки. Нескорені бібліотеки України» прозвучали неймовірні історії та долі бібліотек, які опинилися в окупації, в зоні бойових дій та постійних обстрілів. Це були розповіді від фахівців Харківської ОУНБ; Миколаївської ОУНБ; Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка; Донецької ОБД; Центральної міської публічної бібліотеки ім. В. Г. Короленка Маріупольської міської ради; Центральної публічної бібліотеки смт Селидове Донецької обл.; Запорізької ОУНБ; Сумської ОУНБ; Ірпінської міської публічної бібліотеки ім. Максима Рильського. Приємною була зустріч з директоркою Херсонської ОУНБ ім. Олеся Гончара Надією Коротун, яка вибралась із окупованого міста.

Сесія «Волонтерський рух. Сильні і згуртовані» висвітлила безцінний досвід волонтерської діяльності українських бібліотек: підтримка критичної інфраструктури, вирішення гуманітарних питань, плетіння маскувальних сіток, готування їжі, виготовлення енергетичних батончиків для бійців, збір коштів для потреб ЗСУ, організація та проведення благодійних ярмарків, психологічних курсів, тренінгів з надання першої домедичної допомоги, збір книжок для військових бібліотек тощо.

Надзвичайно цікавою була сесія «Бібліотека-спільнодія для твоєї мрії!», на якій спікеркою була Катрін Штрот, керівниця міської бібліотеки міста Падеборн (Німеччина). Запрошена гостя розповіла про власний досвід розбудови бібліотеки, яка у 2021 році отримала премію найкращої бібліотеки року. Критерії оцінювання діяльності бібліотеки, що претендує на цю премію, є: якість і інноваційність, креативне використання цифрових ресурсів, орієнтація на майбутнє, сталість, наявність мереж, клієнтоорієнтованість тощо. Пані Катрін розповіла про цікаві форми роботи, запроваджені в бібліотеці, зокрема в умовах пандемії. Вісімдесят відсотків мешканців міста є користувачами бібліотеки.

Фахівці Рівненської ОУНБ поділилися досвідом реалізації проєкту «Бібліотекарі України та Німеччини - разом до Перемоги», в рамках якого до 50 публічних бібліотек територіальних громад Рівненської області передано комп'ютерну техніку для обслуговування внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово проживають на Рівненщині.

На сесії «Підтримка ВПО та переселенців за кордоном. Від серця до серця!» бібліотеки поділилися досвідом підтримки та організації взаємодії з вимушеними переселенцями, які покинули рідні домівки, втікаючи від війни. Серед інших бібліотек країни ІФОУНБ ім. І.Франка у відеоролику «Проєкт ВільноХаб: дитячі мрії про вільну Україну» представила свою волонтерську діяльність та практичний набуток в організації корисного інтелектуального і креативного дозвілля дітей та дорослих, які в умовах збройного нападу рф нині проживають в м.Івано-Франківську та області.

На сесії «Бібліотеки як осередки пізнання і усвідомлення ідентичності. Мова об'єднує» говорили про бібліотеки як центри розвитку і популяризації української мови та визначального місця української ідентичності для ВПО.

Сесія «Творимо майбутнє!» обговорила проєкти, які бібліотеки реалізують під час війни, нові проєкти, які виникли та майбутні ініціативи, що будуть впроваджуватися. Це і еко-проєкти, мистецькі простори, Татоhub, соціальні простори тощо.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка