Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

УКРАЇНСЬКА МОВА – СИМВОЛ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ



28 липня 2022 року Україна вперше відзначає День Української державності. Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка організувала низку заходів на відзначення такого величного дня. Сьогодні державність української мови є уособленням української держави, гарантією збереження національної ідентичності українського народу і державної єдності України. З огляду на це обласна книгозбірня підтримує відродження і захист української мови, якісну розбудову українського мовного простору.

Вже місяць в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка в рамках ініціативи ВільноХаб програми «Мріємо та діємо» підтримки дітей та молоді внутрішньо переміщених осіб (ВПО) діє клуб розмовної української мови «Спілкуємось українською РАЗОМ!». Нашими партнерами є також ГО «Центр дослідження комунікації» (Наталія Гошилик), з яким обласна книгозбірня співпрацює впродовж багатьох років, та «Фонд термінових дій з прав жінок»/Urgent Action Fund for Womеn's Human Rights (США).

На засіданнях клубу (зустрічі відбуваються тричі на тиждень) у формі невимушеного спілкування на цікаві для учасників теми ми намагаємося допомогти переселенцям подолати мовний бар'єр і перейти на українську мову. Модераторкою клубу є Анна Ярмак, вчителька української мови за фахом, лавреатка обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2021» у номінації «Українська мова та література», яка переїхала в Івано-Франківськ з міста Оріхів Запорізької області. Анна розробила програму клубу, де охоплено і теоретичні, і практичні питання вивчення рідної мови, такі як: монолог, діалог, український мовленнєвий етикет, практикум публічного виступу, етикет листування та багато іншого цікавого і корисного.

На засіданнях клубу ми постійно звертаємося до історичної пам'яті та досвіду української нації, її світоглядних і моральних цінностей, висвітлюємо національні традиції і звичаї, тобто ознаки, що притаманні саме нашому народу і тому є унікальними складовими національної ідентичності.

Через різноманітні твори українською мовою, а саме; старовинні усні перекази і літописи, народні пісні і думи, легенди, казки і міфи, поетичні і прозові тексти знайомимося з народознавчою спадщиною України та Прикарпаття, вивчаємо нашу історію.

Українська мова є засобом спілкування. Тому фахівці ІФОУНБ ім. І. Франка створюють в бібліотечному середовищі мовний простір, допомагають людям освоїти рідну мову в невимушеній, затишній, навчальній атмосфері, в спілкуванні один з одним. Не дивлячись на те, що учасниками клубу є люди різного віку (від 10 до 66 років, бабусі - мами - діти), але в цьому і є поєднання поколінь в досягненні головної мети - вивчення української!

Вітаємо всіх зі святом і бажаємо утвердження нашої свободи і самостійності і такої очікуваної Перемоги!

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка