Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пам'ять заради майбутнього



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-вшанування, яку 17 травня 2022 року організували працівники відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з нагоди відзначення Дня вшанування пам`яті жертв депортації кримськотатарського народу та до Дня пам`яті жертв політичних репресій.

Цими днями Україна відзначає одразу дві скорботні дати: 78-му річницю депортації кримських татар та День пам'яті жертв політичних репресій. Дві дати - дві сторінки української історії, досі болючої і незагоєної.

Трагічною сторінкою увійшла в літопис історії кримськотатарського народу його масова депортація, здійснена партійно-державним керівництвом СРСР. У ніч з 17 на 18 травня 1944 р., згідно з постановою Державного комітету оборони СРСР від 11.05.1944 р., з Криму почали депортувати кримських татар, звинувачених у «зраді батьківщини». За найбільш вірогідними оцінками істориків, депортації зазнали понад 194 тисячі кримських татар також їх долю розділили понад 15 тисяч греків, 12,4 тисячі болгар, 9,6 тисяч вірмен. Всіх цих невинних людей депортували у віддалені райони Сибіру, Уралу, Середньої Азії, де вони опинилися без документів, в умовах комендантського режиму, без права пересування навіть з метою пошуку загублених при виселенні сімей.

Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів - здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській Росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії. З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості, які надходять з окупованого Херсона, День пам'яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

На книжково-ілюстративній виставці «Пам'ять заради майбутнього» представлені монографії, матеріали наукових конференцій, збірники наукових праць. Серед них матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Політичні репресії в Українській РСР 1937-1938 рр.: дослідницькі рефлексії та інтерпретації», збірник документів «Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр.», збірник спогадів політв'язнів, репресованих і переслідуваних «Літопис голгофи України», книги: Е. Епплбом «Історія ГУЛАГу», Р. Конквест «Великий терор», Н. Наймарк «Геноциди Сталіна», Б. Петров «Діячі української культури (1920-1940 рр.) - жертви більшовицького терору», С. Підгайний «Українська інтелігенція на Соловках», Ю. Шаповал «ЧК-ГПУ-НКВД в Україні: особи, факти, документи» та інші.

Тож заради відродження національної пам'яті працівники відділу загального читального залу запрошують переглянути книжкову експозицію та вшанувати пам'ять репресованих українців, передати історію про їх біль нащадкам!

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка