Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Здвиженська каплиця на Оскольдовій могилі. Малярство Петра Дейлика і Марини Соченко



Пропонуємо увазі читачів, які цікавляться національними пам'ятками історії і культури, нову книгу з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка - це дослідницька праця Дмитра Степовика про історію і мистецтво Здвиженської каплиці в контексті життя князя Оскольда, церкви св. Миколи на його могилі та, власне, сучасне настінне малярство в цій каплиці.

Про Оскольдову могилу чимало написано в минулому. Але і в наш час вписана цікава сторінка у багатовікову історію цього урочища на схилах Дніпра у Києві, де у дев'ятому столітті був похований разом із своїм молодшим братом Діром київський князь Оскольд  (820-882), підступно вбитий новгородським наїзником, затятим язичником Олегом. Навколо церкви святого Миколи Чудотворця, де був похований Оскольд (у хрещенні - Микола), з восьмого століття діяв цвинтар для упокоєння визначних киян. Частина могил мала вигляд склепів-каплиць; серед них - визначного військовика, дворянина козацького походження, генерал-майора Миколи Демидовського (1824-1891) та його дружини Анастасії. Нині каплиця Демидовських названа на честь відомого свята Здвиження Чесного хреста Господнього - Здвиженською, - відроджена, реставрована як каплиця Героїв України, зокрема - Героїв Небесної Сотні.

Наші сучасники мистці Петро Дейлик і Марина Соченко дуже гарно розмалювали каплицю Здвиження, і вона доступна для глядачів як одна з визначних пам'яток історії та культури.

Більше інформації про дане видання можна отримати у відділі літератури з питань мистецтва нашої книгозбірні.

 

Степовик Д.  Здвиженська каплиця на Оскольдовій могилі. Малярство Петра Дейлика і Марини Соченко / Д. Степовик. - Київ : Видавництво «Дніпро», 2021. - 128 с., іл.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка