Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Остап Вишня. Театр – це велике знаряддя»



Шановні наші читачі! Пропонуємо вашій увазі унікальну книгу «Остап Вишня. Театр - це велике знаряддя», яка поповнила фонд відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Книга «Остап Вишня. Театр - це велике знаряддя» побачила світ  у видавництві «Саміт-книга» за підтримки Департаменту суспільних комунікацій КМДА. Упорядник видання  відомий вчений-літературознавець, архівіст та вишнезнавець Сергій Гальченко. Завдяки його наполегливості і вийшла ця книжка - частина багатющої творчої спадщини Остапа Вишні, відомого переважно як письменника-гумориста.

Остап Вишня був великим любителем театрального мистецтва і не тільки як глядач, але й проявив себе як професійний театрознавець і драматург; автор близько 20 творчих портретів відомих українських акторів і режисерів. Він написав популярний свого часу музичний гротеск «Вій», створений за мотивами творів М. Гоголя і М. Кропивницького, а також музичну комедію «Запорожець за Дунаєм», яка через героїв класичної опери С. Гулака-Артемовського в гумористичних сценах відтворює життя української еміграції 1920-х років.

У книгу ввійшли кращі статті, есе, літературні портрети і  п'єси Остапа Вишні, присвячені українським акторам і театрам, рецензії на деякі вистави, починаючи з 1919 року, фейлетони, усмішки, уривки із табірного щоденника та записи післявоєнного періоду. Все це розкриває ще одну грань Остапа Вишні, який своїм талантом прислужився до загального розвитку української культури і театральної зокрема. Уривки зі спогадів актора-березільця Йосипа Гірняка доповнюють дану книжку цікавими фактами до біографії Остапа Вишні.

Тож, всіх зацікавлених запрошуємо до обласної книгозбірні, де у відділі літератури з питань мистецтва ви зможете ознайомитись з даним виданням.

Остап Вишня. Театр - це велике знаряддя / упорядкування текстів та передмова Сергія Гальченка ; Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук України. - Київ : Видавництво "Саміт-книга", 2020. - 448 с.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка