Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

БОГДАН ВОЛОШИНСЬКИЙ «РОДИНА БІБЕРОВИЧІВ»



Пропонуємо до уваги наших читачів нову краєзнавчу працю Богдана Волошинського «Родина Біберовичів», яка проводить екскурс тернистими шляхами життя представників двох поколінь знаної галицької родини. Імен артистичного подружжя Івана й Іванни Біберовичів, а також їхніх синів Ярослава та Володислава не оминули українські довідково-біографічні й енциклопедичні видання, однак досі не вистачало цілісного та комплексного дослідження стосовно їхніх життєвих шляхів. Безумовно, велику роль у процесі дослідження відіграли українські архіви, доступ до видань української діаспори, і нарешті, поява сучасних цифрових інформаційних ресурсів, які дозволили відшукати й дослідити документальні джерела, які до цього вважалися безповоротно втраченими або цілковито недоступними.

Наслідком таких наукових студій, властиво, і стала ця документально-краєзнавча книжка, перші дві частини якої відновлюють хаотично розкиданий пазл доль двох поколінь (батьків і синів) родини Біберовичів. У третій частині йдеться про речі філософського штибу, а саме - про долю і значення духовно-морального спадку. Автор розмірковує про мистецький та родинний архів, а також подає результати досліджень унікальних документів і реліквій, які упродовж тривалого часу були прихованими й лише зовсім нещодавно стали доступними для вивчення. До додатків увійшли тексти друкованих споминів про артистичне подружжя Біберовичів шанувальників їхнього сценічного таланту, родичів і приятелів, у чиєму колі, зокрема, були й знані українські письменники. Зазначені тексти подано зі збереженням особливостей лексики, синтаксису і правопису оригіналу.

Видання є науково-популярним й адресується широкому колу читачів, зокрема історикам, краєзнавцям, дослідникам процесів культурного і політичного відродження нації, шанувальникам історії театрального мистецтва, як і всім, хто цікавиться минулим свого народу.

Волошинський Б. Родина Біберовичів / Богдан Волошинський. - Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2021. - 192 с.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка