Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вахтанг Кіпіані «Дисиденти. Чути правду»



Сьогодні вашій увазі ми пропонуємо нову книгу з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Це збірник інтерв'ю Вахтанга Кіпіані під назвою «Дисиденти. Чути правду» - розмови з тими, хто підважував фундамент, на якому трималася в'язниця під назвою Радянський Союз. Це розмови з колишніми політв'язнями, які не вважали себе героями, але ними були й відважно йшли в горнило, в якому згорали найдостойніші. Люди, що кидали виклик системі, були дуже різні - і за віком, і за переконаннями, і за статтю, і за національністю.

Книжка починається з розмови автора з колишнім політв'язнем, тричі засудженим Василем Овсієнком, що справою свого життя обрав донесення правди до дисидентів про правозахисний рух, і з яким уперше відбулася поїздка в зону уральської колонії в селі Кучино.

Вражають також і розповіді Мустафи Джемілєва, який боровся за права кримських татар; Левка Лук'яненка, засновника Української Гельсінської групи, Надії Світличної, учасниці групи шістдесятників, правозахисниці й журналістки; Баліса Гаяускаса, який відбув 37 років у неволі, а в уже незалежній Литві очолив Службу безпеки країни; Кальї Мятіка, звинуваченого свого часу в антирадянській діяльності в лавах підпільного Демократичного руху Естонії...

«Двадцять дисидентів, розмови з якими висвітлюють безліч питань, що не втрачають актуальності й сьогодні. Маємо чути правду й пам'ятати: свобода - це та вакцина, ефективність якої не слабшає з часом», - йдеться в анотації до збірки.

Проєкт «Дисиденти» став справжнім відкриттям. Через книгу слухати голоси дисидентів, в'язнів сумління, за плечима в кожного з яких своя історія, особистий шлях і випробовування, чути їхні думки і відчувати спорідненість з ними - це особливий досвід.

Тож, всіх зацікавлених запрошуємо до обласної книгозбірні, де у відділі абонементу ви зможете ознайомитись з даним виданням та почути історичну правду, яка роками замовчувалася.

Дисиденти / уклад. і передмова В. Кіпіані. - Х. : Віват, 2021. - 352 с. : іл.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка