Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Юрій Стефаник: статті, рецензії, нариси



До вашої уваги нова книга з фондів Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка «Юрій Стефаник: статті, рецензії, нариси», яка нещодавно поповнила книжкові фонди відділу загального читального залу книгозбірні. Презентоване науково-популярне видання вийшло в серії «Бібліотека Галицька» випуск 11.

 

Юрій Стефаник (1909-1985) - наймолодший син Василя Стефаника (псевдо Юрій Клиновий, Юрій Гаморак) - український літературознавець, літературний критик, громадський і культурний діяч діаспори, головний редактор канадсько-українського вісника «Слово» та інших тогочасних часописів, популяризатор української літератури і українського слова в умовах еміграції.

        У вибраному томі упорядковано все, що вдалося зібрати з наукової та епістолярної спадщини Юрія Стефаника, а також листи до нього, відгуки, спогади, ілюстративний матеріал, примітки. В окремому розділі подаються листи письменника (понад 20 листів з родинного архіву Стефаників у цьому виданні опубліковано вперше).

        Також друкуються спогадові матеріали про письменника. Світоглядний і літературний портрет Юрія Стефаника знаходимо у спогадах про нього Федора Погребенника, Івана Стадника, Олександри Черненко, Петра Саварина, в листах приятелів до Юрія, які також подані наприкінці книги.

        Основна стихія діяльності Юрія Стефаника - дослідження і популяризація української літератури. У цій книзі зібрано його дослідження життя і творчості Леся Мартовича, Григорія Косинки, Тодося Осмачка, Софії Яблонської, Олени Теліги, Уласа Самчука, Тараса Шевченка та інших, зокрема й письменників української діаспори.

        Потужний блок стефаникознавчих розвідок - «Дещо про листування Василя Стефаника», «Перше кохання Василя Стефаника», «Василь Стефаник (спроба біографії)», «У століття уродин Василя Стефаника», «Франко і Стефаник», «Трагедія і тріумф роду Стефаників» та інші - стали взірцевими й авторитетними працями в українському літературознавстві.

        Книга розрахована для шанувальників української літератури, для філологів і студентів.

        Тож запрошуємо всіх зацікавлених до відділу загального читального залу Івано-Франківської універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на зустріч з презентованим виданням.

        Чекаємо на зустріч з вами.

 

 

 

          Юрій Стефаник : статті, рецензії, нариси / упоряд. : Євген Баран, Марія Грицюк ; передм. : [редкол. : Євген Баран (голова) та ін.] ; ідея серії : Євген Баран, Василь Бабій ; Івано-Франківська обл. орг. Національної спілки краєзнавців України, Кафедра української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника [та ін.]. - Івано-Франківськ : Місто НВ, 2021. - 763 с. - (Серія : «Бібліотека Галицька» ; вип. 11).

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка