Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ГАЛИЧИНА ХХ СТОЛІТТЯ У СВІТЛИНАХ ЮЛІАНА ДОРОША



Пропонуємо нашим читачам насолодитися яскравими світлинами знаного українського фото- і кінодокументаліста, одного із засновників Українського фотографічного товариства, етнографа та краєзнавця Юліана Дороша.

Неповторні візуально-архівні матеріали у фотоальбомі «Галичина ХХ ст. у світлинах Юліана Дороша» проводять захопливий екскурс стежками давньої Галичини, Покуття, Гуцульщини, Бойківщини, Буковини та Волині. Найцікавіше, що представлений фотоматеріал не зосереджує свого погляду на якомусь одному аспекті життєдіяльності даних етнографічних регіонів, а розширює свої горизонти, зачіпаючи фотофіксацію звичаїв, традицій, побуту і ремесел українців.

На фотографіях Юліана Дороша можна знайти особливості побудови житла, історичні пам'ятки, скупчення стародавніх поселень, могильників, городищ, кам'яних замків, окремі з яких сьогодні залишилися тільки на фотознімках, різноманітність одягу, елементи ковальства, стельмахарства. Фотомитець задокументував на кадрах унікальні зразки матеріально-художньої культури етнографічних спільнот.

Важливим є те, що представляючи кожну етнографічну групу, автор демонструє її специфічні риси, зокрема чітко окреслені елементи конструктивних та художніх особливостей побудови житла. Так, житло і церкви гуцулів та бойків побудовані з дерева, тоді як покутські помешкання - це здебільшого мащені хати з клецків, вальків, сирівки, основу яких становить дерев'яний (дубовий) каркас. На Прикарпатті, зокрема на Покутті, споруджували церкви з дерева, що за конструкцією були подібні на гуцульські. Такі пам'ятки були зафіксовані Юліаном Дорошем у Коломиї, Воронові, Нижневі, Уніжі та в інших місцях, чимало з них зазнали руйнування і сьогодні збереглися лише на фотографіях, які зараз можна споглядати у вільному доступі.

У виданні використані авторські підписи світлин Юліана Дороша. Його фотороботи зберігаються у музейних збірках України, США, Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії.

Ознайомитися із цікавим та вагомим виданням можна у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

 

Галичина ХХ ст. у світлинах Юліана Дороша. - Львів : Апріорі, 2021. - 120 с.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка