Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Монолатій: краєзнавчо-науковий лекторій



20 грудня 2022 року свій 45-річний ювілей відзначає наш краянин, доктор політичних наук, академік, професор, історик Іван Монолатій. З нагоди його дня народження у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку.

Уродженець м. Коломия, Іван Монолатій закінчив Коломийську середню школу №1 та гімназію імені Михайла Грушевського. У 18-річному віці отримав перше місце на Всеукраїнському конкурсі науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук України. Навчався на історичному факультеті Прикарпатського університету імені Василя Стефаника та філософському факультеті Українського вільного університету в Мюнхені.

 Свою трудову діяльність розпочав як працівник музею історії Коломиї, а нині він - доктор політології, академік Академії наук вищої школи України, професор, дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, член Національної спілки письменників і почесний краєзнавець України.

За вагомі досягнення в царині історії України отримав диплом і відзнаку «Молодий вчений року», Стипендіат Кабінету Міністрів України як молодий вчений, уряду Республіки Польща як молодий науковець та чимало інших нагород.

Іван Монолатій - один із засновників історико-краєзнавчого об'єднання «Моє місто» та автор понад 40 книг та монографій. Лауреат премії Літературно-наукового конкурсу ім. Воляників-Швабінських 2021 року, премії Фундації Українського вільного університету та міської премії ім. І. Франка в галузі літератури, а також обласної премії імені В. Стефаника в номінації «Проза» за книгу «Від Донецька до Перемишля».

На виставці щедро представлений доробок науковця та прозаїка, а саме: «Homo Militaris Євген Побігущий-Рен. Історія українського офіцера в чотирьох арміях і трьох війнах», «П'ять зшитків Євгенових. Молоде життя Євгена Побігущого-Рена», «Зоосад революції. Західноукраїнська державність 1918-1923 років і теорії випадковостей ХХ-початку ХХІ сторіч», «Переможене горе. Мнемонічні фігури (без)державної літератури», «Сила Західноукраїнської Народної Республіки: вибрані питання потенціалу, безпеки і дипломатії держави», «Документи тожсамости», «Коломиєзнавчий лекторій», «Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література «пам'ятає» українські міста», «Місто двох республік і диктатури. Коломийські сцени Української революції», «Діри пам'яті» та багато інших.

Детальніше ознайомитися з доробком науковця можна на книжковій виставці «Іван Монолатій: краєзнавчо-науковий лекторій», що діє у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка