Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ОКСАНА ТЕБЕШЕВСЬКА «ПЕРЕКЛАДАЧ ВСЕСВІТУ»



Наповнена та містка книга Оксани Тебешевської «Перекладач Всесвіту» розповість своєму читачеві про багатогранний та різновекторний вимір діяльности поета, публіциста, просвітянина та перекладача Анатолія Онишка.

Твори класиків світової фантастики, фундаментальні праці світових авторів з філософії, соціології, історії, літературознавства, найкращі зразки світової поезії - це Всесвіт Анатолія Онишка, який він переклав для українського читача. Та й сам був Всесвітом - багатовимірним, незвіданим та неосяжним.

Згадана книга привертає увагу насамперед тим, що авторка у теплій та невимушеній формі доносить до людей історії з дитинства, юності та зрілого періоду письменника, а також акцентує свою увагу на його рвійному перекладацькому запалові.

Життя відомого громадського діяча дослідниця подає крізь призму власних переживань та відчуттів, оскільки їй вдалося доволі тонко відчути запальну вдачу, моментами непростий характер А. Онишка, але попри це вона ще й побачила величність та наполегливість у процесі досягнення вершин. Безумовно, у тій надмірній та безперервній праці були й грози та буревії, успіхи та невдачі, помилки й розчарування, але ніщо й ніколи не могло спинити його поступу до поставленої мети.

Книжка «Перекладач Всесвіту» як проєкт Калуського міськрайонного об'єднання ВУТ «Просвіта» настільки просякнута подихом часу і насичена справжністю постаті А. Онишка, що навіть не почувши жодного слова з його резонансних публічних виступів, не прочитавши його чи то перекладацького тексту, чи вірша, враз переповнюєшся по вінця тією незримою енергією присутності майстра, яка видає в ньому невтомного раба українського слова.

Відчувається дивовижне замилування письмом видання, збагаченого унікальною добіркою архівних світлин та вичерпним бібліографічним покажчиком.

Всіх, хто зацікавився неординарною постаттю Анатолія Онишка, радо запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури одразу після завершення карантинних буднів.

 

Тебешевська О. Перекладач Всесвіту: До 80-річчя від дня народження Анатолія Онишка / Оксана Тебешевська. - Івано-Франківськ : Місто НВ, 2021. - 184 с.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка