Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Скіфська Одіссея” Ліни Костенко



Пропонуємо інформацію про нове видання з фонду відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка – книгу Ліни Костенко «Скіфська Одіссея».

Герой поеми-балади - молодий Грек з Ольвії - два з половиною тисячоліття тому рушив у плавання Дніпром-Борисфеном у напрямку майбутнього Києва, пізнаючи грецький і скіфський світи Припонтиди.  Хто він, цей грек? Чому він доплив мало не до київського берега? Чому український Крим насправді грецький, і чому грецький Крим - невід'ємна частина української цивілізації?

 Ніби легко та іскрометно написана, поема Ліни Костенко є насправді зануренням у багатостолітню стихію творення України на стику цивілізацій, поема зіткнення і пізнання Заходу і Сходу. Це археологія смислів української цивілізації. І водночас віднаходження тої відправної точки, з якої починається Європа.

 Ця поема набуває особливої гостроти сьогодні, оскільки з анексією Криму Росія відібрала також античне минуле України, перетворивши сонячну землю мандрів Геродота на зону ненависті й мілітаризму.

Історичні й культурологічні аспекти поеми коментуються в розділі «Енциклопедія «Скіфської одіссеї». Книжку оформлено офортами художника і майстра скіфсько-грецького ленд-арту Володимира Бахтова.

Тож завітайте до обласної наукової бібліотеки ім. І. Франка та замовте «Скіфську Одіссею» Ліни Костенко. Вона допоможе вам стати мандрівником разом з Авторкою та пройти шляхами минулого, з якого інакше бачитиметься горизонт і теперішнього, і майбутнього. А ми приєднуємося до слів Оксани Пахльовської, і дякуємо авторці, «що написала цю одіссею ... давши нам усім змогу долучитися до сміливої фантазійної подорожі та відчути Україну у всіх її часових вимірах частиною Європи. За філософію Свободи. За горизонт вічності України у цей критичний для її майбутнього час».

 

Костенко Л. Скіфська одіссея : поема-балада / Ліна Костенко ; худож. В. Бахтов. - Київ : Либідь, 2020. - 256 с. : іл.  

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка