Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Земле моя, українська, ми захисники твої



14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, ми святкуємо День захисників і захисниць України, що відзначається згідно історичної традиції вшанування українського війська – козацтва, Вояків УПА та нинішніх воїнів, які обороняють нас на Сході держави. З цієї нагоди, у відділі загального читального залу ОУНБ ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-вшанування „ Рідна земле моя, ти славою воїнів щедра”.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва.   Козак в українській культурі - звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу. Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки. Третя - уже в наш час - під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті. Четверта хвиля цього інтересу, - напевно, сьогоднішня.

З нагоди відзначення до Дня Українського козацтва та до Дня захисників і захисниць України працівники відділу загального читального залу організували книжково-ілюстративну виставку-вшанування «Рідна земле моя, ти славою воїнів щедра», на якій представлені книжкові видання, що висвітлюють обставини виникнення козацтва, його роль в історії нашої держави. На виставці відображено розвиток традицій українського козацтва у ХІХ-ХХ століттях та в наші дні. Цікаві видання ознайомлять нас із нарисами про найдавніших державних громадських та культурних діячів України та про справжніх чоловіків, які зі зброєю в руках захищають свою Батьківщину.

Приверне увагу також підбірка науково-популярних та документальних книг про героїчне минуле українського козацтва, зокрема праці Д. Яворницького, В. Антоновича, Т. Чухліба, В. Сергійчука, В. Смолія, С. Плохія.   Також пропонуємо книги про трагічні дні сьогодення такі як: «АД 242. Історія мужності, братерства та самопожертви», «Котел, або Справа без терміну давності», «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО», Герилів С. «Наші атланти: незмірна чаша милосердя», Лойко С. «Аеропорт», Положій Є. «Іловайськ» та інші, які не дозволять нам залишатися байдужими до становища у нашій країні та до людей, які захищають нас та наш спокій.

Щиро запрошуємо читачів завітати до нашої книгозбірні для перегляду святкової виставки.

         Чекаємо назустріч з вами.

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка