Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Український інститут книги – популяризація читання & моніторинг



З 20 до 23 вересня 2021 року працівниками відділу абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка було проведено експрес-моніторинг промоції видань від Українського інституту книги та їх читаності.

211 україномовних видань з Українського інституту книги (далі УІК) надійшли у фонд відділу абонементу в лютому 2021 року. Серед них літературно-художні та галузеві видання; проза і поезія; твори класиків світової літератури і новочасні романи, оповіді, есе, публіцистика. Це дало можливість долучитися до флешмобу з популяризації читання #читай_досягай, започаткованого УІК і Міністерством культури та інформаційної політики України 20 січня 2021 року. 

Що досягнуто за цей період і що саме було здійснено працівниками відділу, щоб отримати позитивний результат - коротка інформація для зацікавлених:

На 23 вересня книговидача видань, що надійшли з УІК і стали важливою частиною фонду відділу абонементу, в загальному склала 1140 разів; в середньому, на кожну книгу припадає 5,4 рази. Тож, загалом, 1140 читачів змогли прочитати книги, загальна вартість яких складає 26 468,75 грн. Це дає розуміння, що завдяки такому щедрому забезпеченню бібліотек книгами від УІК велика кількість людей змогла насолодитися читанням цікавих та змістовних книг.

За період з 11 лютого (час, коли книги безпосередньо надійшли у відділ абонементу) до 23 вересня, працівниками відділу абонементу О. Качорак, О. Черепович, О. Мосорко та О. Храпко було здійснено 19 різних промоакцій, де були задіяні ці книги. Зокрема:

·        організовано та презентовано 9 книжкових виставок (виставка-огляд «Нові, цікаві, сучасні видання - від Українського інституту книги»  є постійнодіючою) - 29 книг було згадано у новинах на вебсайті бібліотеки;

  • підготовлено 10 репортажів, які прозвучали в бібліотечній радіорубриці «Скарбниця» Івано-Франківської філії Суспільне «Карпати» - 25 книг було проанонсовано слухачам обласного радіо, потенційним користувачам бібліотеки.

Про нові книги з УІК читачі дізнавалися і у форматі ВРІ (вибіркове розповсюдження інформації). Зокрема, були запропоновані такі книги:

1.   Горслі К. «Пам'ять без обмежень. Потужні стратегії запам'ятовування»

2. Сігман М. «Таємне життя розуму. Як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо».

3.   Раян Ф. «Вірусосфера. Від застуди до СОVID - навіщо людству віруси»

4.   Дзюба С. «Заборонений: Історія життя і боротьби Василя Стуса»

  5.   Кіпіані В. (упорядник). «Справа Василя Стуса. Збірка документів  з архіву колишнього КДБ УРСР»

 6. Флемінг К. «Говорити легко та невимушено. Як стати приємним співрозмовником»

7.   Брювер Д. «Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки: як формуються шкідливі звички та як їх подолати».

Понад 20 книг від УІК внесено у пошукову БД «Абонемент. Збірники. Аналітичний опис», зокрема:

1.  Коломоєць С., Пєтков С., Притула О. «Патріотичне виховання : теорія і практика».

2. Стріха М. «Український переклад і перекладачі: між літературою і націєтворенням».

3.   Дзюба І. «Золота нитка: нариси про (не)знаних».

4.  Терлецька Я. Петросаняк Г. «Різдвяний янгол».

5.   Масенко Л. «Конфлікт мов та ідентичностей у пострадянській Україні».

6.   Акерман Д. «Дружина доглядача зоопарку».

7.   Андрухович  С. «Амадока».

8.  Таран  Л. «Яблуня».

9.   Трофименко Т. «#окололітературне: усе, що ви хотіли знати про сучасну українську літературу».

10.   Сковорода Г. ; пер. з російської Назар Федорак «Байки Харківські».

11.   Жадан   С. «Хлібне перемир'я».

Бібліотека і в попередні роки отримувала книги з УІК. Ефективність та інтенсивність використання цих книг відображено у виданні «Новочасна українська книга в контексті дослідницьких практик: діагностика фонду сучасних україномовних літературно-художніх видань» (вивчення здійснювалося працівниками відділу абонементу Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка впродовж карантинного періоду з жовтня 2019 року до грудня 2020 року). Це видання є у фондах бібліотеки.

Тож завітайте до відділу абонементу. Тут кожен знайде для себе корисну інформацію, цікаву книжку, змістовне дозвілляПовірте - з книжкою ваше життя стане барвистішим. Спробуйте - і ви в цьому переконаєтесь.

Світлини

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка