Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Навчання бібліотекарів з впровадження АБІС «КОХА»



З 13 липня до 15 липня 2021 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка проходили навчання фахівців біліотеки з впровадження автоматизованої інтегрованої бібліотечної системи (АБІС) «КОХА».

АБІС «Koha» призначена для підтримки традиційних бібліотечних технологічних процесів. Програма створена на основі бібліотечних стандартів та протоколів, що забезпечує можливість взаємодії між «Koha» та іншими бібліотечними системами і технологіями. Автоматизована інтигрована бібліотечна система забезпечує основні функції, які потрібні для обслуговування користувачів: онлайновий доступ до електронного каталогу; електронне замовлення документів; каталогізація; база даних користувачів бібліотеки; видача/ повернення книжок;

Реалізація проєкту відкриває нові можливості в обслуговуванні користувачів, забезпечення доступності фонду, збереження каталогів, вивільнення співробітників від паперової рутинної роботи з організації каталогів та картотек, видань, списків, замовлень, листів, підготовки звітної документації тощо. АБІС надасть користувачам Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка якісно новий рівень послуг: В цілому, використання АБІС в обслуговуванні користувачів не тільки підвищує ефективність використання ресурсів бібліотеки і полегшує шлях користувача до інформації, але й підвищує престиж та привабливість бібліотеки

Навчання провели спеціалісти Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника: завідувачка відділу каталогізації та організації електронного каталогу п. Віра і завідувачка сектору каталогізації книжкових фондів п. Наталія та розробник пакетів програмного забезпечення з встановлення автоматизованої інтегрованої бібліотечної системи (АБІС) п. Сергій (м. Київ). Працівники відділу комплектування та відділу наукової обробки документів та організації каталогів мали змогу ознайомитись з двома модулями: модуль комплектування та модуль каталогізації.

Модуль комплектування охоплює ту частину роботи, що має справу з оформленням замовлень  на літературу, документуванням процесу замовлень,   обробкою нових надходжень, необхідними операціями аналізу фонду, підготовкою статистичної інформації. Такий модуль повинен вміти: оформляти нові замовлення; складати та аналізувати потреби бібліотеки друкувати книги сумарного та і нвентарного обліку; планувати поновлення фонду; вилучати літературу; аналізувати книгозабезпеченість.

Модуль каталогізації та опрацювання фонду за протоколом Z39.50 - дає можливість структуризувати наявну в бібліотеці літературу. Істотною перевагою автоматизації цього процесу є можливість вивести на екран потрібну інформацію, задати потрібний формат та впорядкувати отримані результати. Цей модуль повинен підтримувати такі функції: отримувати структуризовані списки літератури, відфільтровані за заданим критерієм (наприклад, заУДК, ББК); імпортувати критерії структуризації (наприклад, УДК, списки каталогів тем); проводити або дозволити організувати пошук типових помилок електронного каталогу та їх виправлення; проводити інвентаризацію фонду; підтримувати можливість розширення списку полів для опису літератури (наприклад, можливість додавати до бібліографічного опису анотації, ключові слова).

Перехід на нову автоматизовану бібліотечну систему продовжується і наступні навчання відбудуться у вересні 2021 року.

Світлини

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка