Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Катерина Білокур: „Творець квіткового всесвіту”



9 червня 2021 року вшановуємо пам’ятну дату: 60 років від дня смерті української художниці Катерини Білокур. У відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка зберігаються документальні джерела про життя і творчість мисткині, альбомні видання з роботами Катерини Білокур.

Народилася Катерина Білокур в селі Богданівка Пирятинського повіту Полтавської губернії.

Коли саме майбутня художниця почала малювати - сказати важко, але, очевидно, це відбулося в дитинстві. Малювала вуглем на шматочках полотнини. У 14 років Катерину застали за цим безглуздим, як вважали родичі, заняттям і суворо заборонили малювати. Від тоді дівчинці доводилося творити потайки.
Катря Білокур починає опановувати непросте ремесло художника сама. Одна за одною створює художниця свої прославлені картини. Все життя Катерина Білокур присвятила квітам, увічнюючи їх на полотнах, вважаючи очима Землі, своїми дітьми.

Квіти художниця писала завжди живі, з натури, нерідко поєднуючи в одній картині весняні й осінні - така картина створювалася природньо, з весни до осені. Працювала самозабутньо, але не поспішаючи. Була творцем пейзажів і портретів.

У 1949 році Катерина Білокур стала членом Спілки художників України, у 1951 - нагороджена орденом "Знак пошани", одержала звання Заслуженого діяча мистецтв України, а 1956 року - Народного художника України.

Запрошуємо всіх поціновувачів творчості художниці завітати до бібліотеки і переглянути літературу про Катерину Білокур, яка зберігається у наших фондах, а також пропонуємо переглянути відеоролик, який проведе для вас екскурс  щляхами творчості майстрині, створений фахівцями відділу літератури з питань мистецтва.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка