Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Українська книга в контексті дослідницьких практик (в час карантину – діагностуємо книги)



З жовтня 2019 року до грудня 2020 року працівниками відділу абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка була проведена діагностика новочасної української книги, яка дала змогу отримати детальну інформацію про україномовні літературно-художні видання, що вийшли друком впродовж 20-ти останніх років.

Усі матеріали дослідження, коментарі, рекомендації, висновки, отримані в процесі вивчення, представлені у науково-дослідному виданні «Новочасна українська книга в контексті дослідницьких практик: діагностика фонду сучасних україномовних літературно-художніх видань 2000-2020 рр.», яким поповнився фонд бібліотеки.

Довготривалий карантин, який був запроваджений у березні 2020 р. в зв'язку з пандемією Covid-19, призвів до вимушеної перерви у функціонуванні культурних інституцій, зокрема, припинилося обслуговування читачів у бібліотеках. Фахівці відділу абонементу ОУНБ ім. І Франка Оксана Качорак, Ольга Черепович, Олександра Мосорко та Олександра Храпко швидко ввійшли в робочий ритм в нових умовах і використали таку нетипову ситуацію з користю: провели діагностику фонду сучасних україномовних літературно-художніх видань 2000-2020 рр.

Варто відзначити, що бібліотеки України є невід'ємною частиною інформаційної системи держави; одним із основних принципів забезпечення інформаційної безпеки України є пріоритетність національної інформаційної продукції. Тож, орієнтуючись на загальнодержавне бачення, а саме: спрямованість на промоцію української мови, реалізацію програм популяризації читання української літератури в Україні та за кордоном, для детальнішого пізнання було обрано україномовні друковані видання.

Поштовхом до вивчення стало бажання, а певною мірою, потреба:

- привернути увагу до сучасних україномовних художніх видань: продемонструвати їх багатогранність, можливість через художній стиль пізнавати значимі та вартісні моменти життя; розвіяти міф про художню літературу як «легке чтиво» та «маловартісну літературу»; дати цілісне розуміння ролі художньої книги у розвитку українського суспільства, в системі суспільних цінностей та пріоритетів;

- незаперечними статистичними даними, отриманими в ході діагностики фонду, спростувати сумнівні думки: що бібліотека втрачає імідж установи, де читають книги; що «у бібліотеці старі книги і їх ніхто не читає»; «якщо є читач - це людина літнього віку (вся молодь в соціальних мережах)»; «ніхто уже не читає друковану книгу (всі в інтернеті)».

- через аналіз друкованого видання дізнатися більше про читачів бібліотеки: їхні уподобання, пріоритети; улюблені жанри; перевагу якій літературі надають - зарубіжній чи вітчизняній, сучасним творам чи класиці і таке ін.; відповідно, комплектувати та доукомплектовувати фонд необхідними друкованими виданнями згідно і запитів читачів, і висновків, отриманих в процесі вивчення: такий підхід допоможе утримати читача, котрий уже є в бібліотеці та привернути увагу потенційних користувачів.

Діагностика також дала відповіді на запитання, що час від часу виникають як у бібліотечних фахівців, так і у читачів, а саме: наскільки бібліотечні фонди є оновленими, зокрема, україномовними художніми виданнями; які літературно-художні видання, українські чи зарубіжні (перекладні), користуються більшою популярністю; книги якої тематики є найбільш запитуваними; скільки нових видань творів класиків української та зарубіжної літератури налічує фонд україномовних книг, чи користуються вони попитом у читачів; які автори є найбільш популярними серед користувачів книгозбірні; скільки книг сучасних поетів та поетів-класиків налічує фонд абонементу, яка їх ефективність; яка інтенсивність використання книг для дітей та підлітків у обласній універсальній науковій книгозбірні тощо.

 Із матеріалів діагностики:

Україномовних книг 2000-2020 рр. фонд відділу абонементу налічує 11071, що складає 43,5 % від усієї кількості україномовних.

Фонд сучасних україномовних літературно-художніх видань, що включає прозу, поезію; дорослу, дитячу та юнацьку літературу налічує 6268 книг, а це 56,6 % від усієї кількості україномовних видань 2000-2020  рр. Із них: книг 2000-2009 рр. видання - 2529 (40,3 %), 2010-2019 рр. - 3677 (58,7 %), 2020 р. - 62 (1,0 %).

З вищезазначеного випливає, що період з 2010 до 2019 року є більш продуктивним щодо видання книг українською мовою, ніж попереднє десятиліття (на 18,4 %). Варто також зауважити, що найсприятливішим для книгодрукування сучасних україномовних літературно-художніх видань є час з 2014 до 2018 рр. - 2061 книгу даного періоду містить фонд абонементу, що складає майже третю частину від усієї кількості сучасних україномовних художніх видань, які вивчалися (32,9 %).

Щодо інтенсивності використання фонду сучасних україномовних художніх видань  2000-2020 рр.: доросла, підліткова та дитяча проза - із 5268 книг даної категорії 5017 примірників бралися читачами в різні періоди впродовж свого перебування у фонді (в процентному відношенні ця кількість складає 95,2 %). За період вивчення (2019-2020 рр.) користувалися попитом у  читачів 3895 книг, а це 77,5 % від усіх, що коли-небудь видавалися.

Варто зауважити, що всі показники «за період вивчення» є насправді більшими, адже пандемія внесла свої корективи і у дане вивчення - у 2020 році близько 175 днів читачі не мали можливості отримувати книги, а 125 днів видача книг була обмеженою. Бібліотечні фонди опинились в ізоляції, нарівні з людьми. Враховуючи такі обставини, в результатах дослідження присутня похибка в бік зменшення щодо всіх напрямків вивчення, особливо, в аспекті інтенсивності використання книг.

Тож завітайте до відділу абонементу і замовте науково-дослідне видання «Новочасна українська книга в контексті дослідницьких практик: діагностика фонду сучасних україномовних літературно-художніх видань 2000-2020 рр.». Окрім фахової інформації кожен, хто зацікавиться даним дослідженням та ознайомиться з ним детальніше, дізнається багато корисного для себе, зокрема, привернуть вашу увагу:   важливі довідки, доречні ремарки, рекомендовані книги, влучні цитати, перші речення книг.

 Світлини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка